ΚΟΣΜΟΣ

Είχε ενημερώσει το FBI για τις κινήσεις των αδερφών Μπακράουι

Είχε ενημερώσει το FBI για τις κινήσεις των αδερφών Μπακράουι
Reuters

 Μία εβδομάδα πριν οι Ιμπραχίμ και Χάλιντ ελ Μπακράουι διαπράξουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις Βρυξέλλες, το FBI είχε ενημερώσει τις ολλανδικές αρχές ότι καταζητούνται.

Την αποκάλυψη έκανε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Αρντ φαν ντερ Στερ. Έτσι προστίθεται ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των λαθών και των παραλείψεων που έχει σχηματιστεί τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Ο Ιμπραχίμ απελάθηκε στην Ολλανδία από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, ένα μήνα μετά τη σύλληψή του από την τουρκική αστυνομία σε περιοχή κοντά στη συριακή μεθόριο. Οι Ολλανδοί υποστηρίζουν πως όταν έφθασε στην χώρα τους, το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν σε καμία «μαύρη λίστα», επομένως δεν συνελήφθη. Οι λόγοι για τους οποίους δεν απελάθηκε στο Βέλγιο δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Την 16η Μαρτίου, το FBI ενημέρωσε την ολλανδική αστυνομία σχετικά με το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές αναζητούσαν και τους δύο αδελφούς» έγραψε στην επιστολή ο Ολλανδός υπουργός. Ο Φαν ντερ Στερ σημείωσε ότι το FBI είπε στους Ολλανδούς ότι ο Ιμπραχίμ αναζητείτο από τις βελγικές αρχές για το βεβαρημένο «εγκληματικό παρελθόν» του, ενώ ο Χάλεντ κατεζητείτο για «τρομοκρατία, εξτρεμισμό και στρατολόγηση».

Σύμφωνα με την επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο υπουργός έγραψε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Ολλανδία σχετικά με τους δύο αδελφούς, χωρίς να αναφέρει ότι καταζητούνταν στο Βέλγιο, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα των τρομοκρατών χτύπησε στις 22 Μαρτίου το αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ και το μετρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ