ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή σελίδας στο Ισραήλ με εύθραυστη κυβέρνηση ενώ ο Νετανιάχου υπόσχεται να επιστρέψει

Αλλαγή σελίδας στο Ισραήλ με εύθραυστη κυβέρνηση ενώ ο Νετανιάχου υπόσχεται να επιστρέψει
AP Photo/Ariel Schalit

Στο κατώφλι μιας νέας εποχής βρίσκεται το Ισραήλ καθώς ο επί 12 χρόνια κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την απαράμιλλη ικανότητα να κινεί τα πολιτικά νήματα προς την κατεύθυνση που ήθελε αυτός, εγκαταλείπει την εξουσία για χάρη ενός εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού που είναι βέβαιο πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές εσωτερικές προκλήσεις.

Η δικέφαλη κυβέρνηση πήρε την Κυριακή ψήφο εμπιστοσύνης καθώς 60 από τους 119 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα.

Ο 49χρονος Ναφτάλι Μπένετ ορκίστηκε πρωθυπουργός του Ισραήλ αφού κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και διαδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

To αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από πλήθος πολιτών που προσδοκούσαν καιρό τώρα την αλλαγή σελίδας.

Στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία, ο Μπένετ αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία του συνασπισμού και έστειλε μηνύματα κατά του πολωτικού κλίματος.

israhl_bennet.jpg
O νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ θα παραμείνει στο ανώτατο αξίωμα μέχρι τον Αύγουστο του 2023AP Photo

«Δύο φορές στην ιστορία, έχουμε χάσει εθνικά, ακριβώς επειδή οι ηγέτες της γενιάς μας δεν μπόρεσαν να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιβαστούν» είπε ο Μπένετ.

«Είμαι περήφανος για την ικανότητα να είμαι μαζί με άτομα με πολύ διαφορετικές απόψεις από τη δική μου», συμπλήρωσε.

Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα εργαστεί για το καλό ολόκληρου του λαού».

Παρότι η «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», όπως την αποκάλεσε, δεν αναμένεται να προβεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις λόγω των τεράστιων ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των δυνάμεων που τη στηρίζουν, ο κ. Μπένετ δεσμεύτηκε για αλλαγές στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και ότι θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία.

Βάσει των όρων του συνασπισμού, ο Μπένετ θα διαδεχθεί τον Νετανιάχου για δύο χρόνια και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον κεντρώο Γιαΐρ Λαπίντ τον Αύγουστο του 2023.

Ο νέος συνασπισμός θα κυβερνήσει με την ελάχιστη πλειοψηφία -61 έδρες στην βουλή των 120 εδρών- και δεδομένων των αντικρουόμενων ιδεολογιών της, η επιβίωση θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση.

Την ίδια στιγμή, ο λόγος δημιουργίας του συνασπισμού – η εκδίωξη του Νετανιάχου- ίσως αποδειχθεί η συγκολλητική δύναμη που θα τον κρατήσει μαζί προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια επιστροφής του.

Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τους Ισραηλινούς:

Ο ίδιος ο Νετανιάχου επικοινώνησε αυτήν του την πρόθεση σε ομιλία προς το κοινοβούλιο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

«Αν πρόκειται να είμαστε στην αντιπολίτευση, θα το κάνουμε με τα κεφάλια μας ψηλά μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη κυβέρνηση και να επιστρέψουμε για να οδηγήσουμε τη χώρα με τον τρόπο μας», είπε.

«Θα επιστρέψουμε - σύντομα», πρόσθεσε στα αγγλικά, με την αμερικανική -προερχόμενη από τις σπουδές του στις ΗΠΑ- προφορά του.

Συγχαρητήρια από Μπάιντεν και Μέρκελ

Από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσαν να εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους προς τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, λέγοντας ότι «ανυπομονει να εργαστεί» μαζί με τον Μπένετ «για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών μας».

«Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν ακλόνητη υποστήριξη της ασφάλειας του Ισραήλ. Η διοίκησή μου έχει δεσμευτεί πλήρως να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους λαούς σε όλη την περιοχή», επισήμανε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί «στενά» με τη νέα κυβέρνηση.

«Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας», δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της Ουλρίκε Ντέμερ στο Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ