ΚΟΣΜΟΣ

Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Στο «ναδίρ» οι σχέσεις μας με την Ρωσία

Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Στο «ναδίρ» οι σχέσεις μας με την Ρωσία
AP Photo / Francisco Seco

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι σχέσεις των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου με την Ρωσία βρίκονται σε χαμηλό επίπεδο.

«Η σχέση μας με την Ρωσία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υπογράμμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν μία ευρεία ατζέντα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ρωσία», σημείωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας.

Όσον αφορά στην Κίνα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει μια νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.

«Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές», δήλωσε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ πριν αρχίσουν να φθάνουν οι ηγέτες για τη Σύνοδο.

«Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας… χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας», είπε ο ίδιος.

Επιπροσθέτως, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην ατζέντα 2030, στην οποία ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ