ΚΟΣΜΟΣ

CNNi αποκλειστικό: Οι ΗΠΑ εξετάζουν φημολογούμενη διαρροή σε κινεζικό πυρηνικό σταθμό

CNNi αποκλειστικό: Οι ΗΠΑ εξετάζουν φημολογούμενη διαρροή σε κινεζικό πυρηνικό σταθμό
AP Photo

Αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα μια αναφορά για διαρροή σε πυρηνική εγκατάσταση στην Κίνα, αφότου η γαλλική εταιρεία που το κατέχει εν μέρει και συμβάλει στη λειτουργία του προειδοποίησε για «άμεση ραδιενεργή απειλή», όπως αποκαλύπτει σήμερα το CNNi επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.   

Σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε η Framatome, θυγατρική του γαλλικού ομίλου EDF, προς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, υπάρχουν φόβοι για πιθανή «διαρροή» στον κινεζικό πυρηνικό σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο αντιδραστήρες EPR γαλλικής τεχνολογίας, κατασκευασμένοι από την EDF.

Η προειδοποίηση περιελάμβανε και την κατηγορία ότι η κινεζική αρχή ασφάλειας αυξάνει τα αποδεκτά όρια για την ανίχνευση ακτινοβολίας έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο Ταϊσάν στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, στην νότια Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας του, σύμφωνα με την επιστολή της γαλλικής εταιρείας προς το αμερικανικό υπουργείο που ήρθε σε γνώση του CNNi.

Αν και αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάσταση δεν αποτελεί επί του παρόντος σοβαρή απειλή για την ασφάλεια για τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ή τους Κινέζους πολίτες, είναι ασυνήθιστο μια ξένη εταιρεία να απευθύνεται μονομερώς στην αμερικανική κυβέρνηση για βοήθεια την ώρα μάλιστα που ο κινεζικός κρατικός συνεργάτης της δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα.

Το σενάριο θα μπορούσε να θέσει τις ΗΠΑ σε μια περίπλοκη κατάσταση εάν η διαρροή συνεχιστεί ή γίνει πιο σοβαρή χωρίς να διορθωθεί.

Αφού το CNNi μετέδωσε τις παραπάνω πληροφορίες η Framatome ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί «την εξέλιξη μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας» του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν.

Ο πυρηνικός σταθμός «βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Framatome, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή του κινεζικού πυρηνικού σταθμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση Μπάιντεν, η οποία θεωρεί ότι η εγκατάσταση δεν βρίσκεται ακόμη σε «επίπεδο κρίσης».

Οι δύο αντιδραστήρες του σταθμού είναι προς το παρόν οι μόνοι αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (EPR) σε λειτουργία στον κόσμο. Άλλοι τέτοιου τύπου αντιδραστήρες κατασκευάζονται στην Φινλανδία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η Framatome υποστηρίζει την ανάλυση της εξέλιξης μίας από τις παραμέτρους λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ταϊσάν», αναφέρει η γαλλική εταιρεία, στην ίδια ανακοίνωσή της μετά την αποκάλυψη του CNNi χωρίς να κάνει λόγο για «διαρροή» και χωρίς να διευκρινίζει ποια από τις παραμέτρους λειτουργίας βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το τμήμα βρίσκεται εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου λειτουργίας και ασφάλειας», αναφέρει η Framatome, χωρίς διευκρινίσεις.

Αν και υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση να ξεφύγει, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν επί του παρόντος ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό.

Από την πλευρά του, το China General Nuclear Power Group (CGN) που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι περιβαλλοντικοί δείκτες είναι «κανονικοί», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στις πληροφορίες του CNNi.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επεκτείνει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας με αυτή να αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το 5% της συνολικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα.

Σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, υπήρχαν 16 λειτουργικοί πυρηνικοί σταθμοί με 49 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Κίνα από τον Μάρτιο του 2021, με συνολική ικανότητα παραγωγής 51.000 μεγαβάτ.

Το εργοστάσιο Ταϊσάν είναι ένα έργο γοήτρου που χτίστηκε μετά την υπογραφή από την Κίνα μιας συμφωνίας παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας με την Électricité de France, η οποία ανήκει κυρίως στη γαλλική κυβέρνηση.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 2009 και οι δύο μονάδες άρχισαν να παράγουν ηλεκτρισμό το 2018 και το 2019, αντίστοιχα. Η πόλη Ταϊσάν έχει πληθυσμό 950.000 κατοίκους και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της χώρας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, η οποία φιλοξενεί 126 εκατομμύρια κατοίκους και έχει ΑΕΠ 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συγκρίσιμο με αυτό της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

Exclusive: US assessing reported leak at Chinese nuclear power facility, by Zachary Cohen, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ