ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Με «διαβεβαίωσε» ο Ερντογάν ότι θέλει να φύγουν οι μισθοφόροι από τη Λιβύη

Μακρόν: Με «διαβεβαίωσε» ο Ερντογάν ότι θέλει να φύγουν οι μισθοφόροι από τη Λιβύη
Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ AP Photo/Francois Mori

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι κατά την κατ΄ιδίαν συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Τούρκο ομόλογό του ότι θέλει να αποχωρήσουν οι ξένοι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης το συντομότερο δυνατόν.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την απόσυρση [των ξένων μισθοφόρων]. Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους δύο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνάντησή μας την επιθυμία του να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος, όσο το δυνατόν συντομότερα, οι ξένοι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές» δήλωσε ο Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι δηλώσεις Μακρόν ακολούθησαν την την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καθώς οι σχέσεις του Παρισιού με την Άγκυρα επιδεινώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης στη Λιβύη.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατό στη Λιβύη, με βάση συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αυτής, ενώ έστειλε επίσης χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

Απέναντι στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται προς απόσυρση από τη Λιβύη, η Τουρκία έχει επιχειρησει να «διαχωρίσει» τους μισθοφόρους που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος από τη «νόμιμη», όπως την χαρακτηρίζει, δική της στρατιωτική παρουσία.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι διατηρεί συμφωνία με το προηγούμενο καθεστώς της Τρίπολης, βάσει της οποίας «τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί νόμιμα για την εκπαίδευση και παροχής υποστήριξης στον λιβυκό στρατό».

Κατόπιν της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περισσότερο του προκαθορισμένου, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter πως είχε «μακρά» συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου «να προχωρήσουν μπροστά» τάχιστα με σαφήνεια και σε πνεύμα σεβασμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Μακρόν δήλωσε στον Ερντογάν ότι όλοι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι οφείλουν να έχουν σαφή δέσμευση προς τις αξίες, αρχές και κανόνες της Συμμαχίας.

Παράλληλα, αναφέρεται πως συζήτησαν για την ανάγκη να συνεργαστούν όσον αφορά τη Συρία και τη Λιβύη, βασικά πεδία σύγκρουσης μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος» επισημάνθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το οποίο έκανε λόγο για ένα τετ-α-τετ «πλούσιο και ουσιαστικό».

Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν προβάλει ανταγωνιστικές θέσεις σε αριθμό ζητημάτων στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Παρίσι υποστήριξε την Ελλάδα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

«Όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμου, δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες στα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε οικοδομήσει» είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη ο Μακρόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σοβαρά εξαιτίας διαφωνιών σχετικά με τη Συρία, τη Λιβύη και πιο πρόσφατα σχετικά με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τον Οκτώβριο ο Ερντογάν είχε αμφισβητήσει την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του, κατηγορώντας τον ότι διεξάγει «εκστρατεία μίσους» εναντίον του Ισλάμ επειδή είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα των σκιτσογράφων να γελοιογραφούν τον προφήτη Μωάμεθ, καθώς και για την ομιλία του κατά της ισλαμιστικής «αποσχιστικής δράσης» στη Γαλλία.

Στη διάρκεια της συνομιλίας «έγινε μια διευκρίνιση σχετικά με το Ισλάμ», αναφέρθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Η συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία για τον πρόεδρο [της Γαλλίας] να επαναλάβει ότι η Γαλλία σέβεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους, ότι το γαλλικό κοσμικό κράτος σέβεται όλες τις θρησκείες. Αυτές είναι οι αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας» δήλωσε εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν υπογράμμισε ότι «αυτές οι αξίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην εργαλειοποιούνται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ