ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Ζελένσκι για τη δέσμευση του ΝΑΤΟ έναντι της Ουκρανίας

Ικανοποίηση Ζελένσκι για τη δέσμευση του ΝΑΤΟ έναντι της Ουκρανίας
Ο Oυκρανός πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ (φωτογραφία αρχείου) Mykola Lazarenko/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι χαιρετίζει τη δήλωση του ΝΑΤΟ που επιβεβαιώνει την πρόθεση για ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι έχει καλέσει το ΝΑΤΟ να επισπεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο μέσω ενός Σχεδίου Δράσης για Ένταξη.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε ένα καθαρό «ναι» ή καθαρό «όχι» από τον Τζο Μπάιντεν ως προς την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε καμία ημερομηνία ή ενδεχόμενη προθεσμία ένταξης τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Γεωργίας.

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν ότι (η Ουκρανία) θα γίνει μέλος της Συμμαχίας και το Σχέδιο Δράσης για Ένταξη είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ένταξης», έγραψε ο Ζελένσκι στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Συμμαχία επανέλαβε εκ νέου σήμερα την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας με το Σχέδιο Δράσης για τα Μέλη ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

«Επαναβεβαιώνουμε όλα τα στοιχεία αυτής της απόφασης, καθώς και τις μεταγενέστερες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι κάθε εταίρος θα κριθεί βάσει των δικών του προσόντων. Υποστηρίζουμε σταθερά την υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Ουκρανίας να αποφασίζει το μέλλον της και την πορεία της εξωτερικής πολιτικής χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Ουκρανία σε βιώσιμες και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της διαφθοράς, της προώθησης μιας πολιτικής χωρίς αποκλεισμούς και της μεταρρύθμισης της αποκέντρωσης, με βάση τις δημοκρατικές αξίες, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις μειονότητες και το κράτος δικαίου, ενώ χαιρέτησε «σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί».

«Ενθαρρύνουμε θερμά την περαιτέρω πρόοδο σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πρακτική υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω του πακέτου ολοκληρωμένης βοήθειας», αναφέρει μεταξύ άλλων το τελικό κείμενο της Συνόδου.

Εν όψει της πολυαναμενόμενης συνάντησής Μπάιντεν-Πούτιν την Τετάρτη στη Γενεύη, το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ήδη ανακοινώνει τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στην Ουκρανία ραντάρ αναγνώρισης για χρήση του Πυροβολικού, συστήματα εντοπισμού τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και εξοπλισμό επικοινωνιών.

Το πακέτο που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας που γειτονεύει με τη Ρωσία.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για το υπόλοιπο της βοήθειας στην Ουκρανία που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος, που εκπνέει την 30ή Σεπτεμβρίου.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσινγκτον η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 δισ. δολάρια από το 2014.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 από την Ουκρανία, πυροδοτώντας το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο ανατολικό της τμήμα.

Στην περιοχή αυτή, γνωστή και ως Ντονμπάς, σιγόκαιγε ένταση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και το Κίεβο για χρόνια. Στη σύρραξη που ξέσπασε έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε πάνω από 13.000 άνθρωποι, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν την προσεχή Τετάρτη σε ουδέτερο έδαφος για πρώτη φορά αφότου ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός ανέλαβε την αμερικανική προεδρία.

Η σύνοδος κορυφής θα γίνει ενώ οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμείωτη ένταση τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να αποτελεί απλά ένα από τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη βρίσκονται σε διένεξη -η Ουάσινγκτον προσάπτει πολλά στη Μόσχα, από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως την ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υποδομές, μεταξύ άλλων.

Στη διάρκεια συνέντευξής του πριν από μία εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε αναφέρει πως θα ήθελε να είχε την ευκαιρία να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Τζο Μπάιντεν ώστε να υπάρξει συντονισμός προτού ο αμερικανός πρόεδρος δει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αντ' αυτού, οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Κατά τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το καλοκαίρι.

Πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ αναμένει και η Γεωργία

Η Γεωργία έχει εκπληρώσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και η ένταξη της χώρας στην συμμαχία εξαρτάται από την πολιτική απόφαση του ΝΑΤΟ, δήλωσε παράλληλα σήμερα, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Νταβίντ Ζαλκαλιάνι.

«Είμαστε έντιμοι ενώπιον των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ από την άποψη της εκπλήρωσης εκείνων των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Δηλαδή εκ μέρους της Γεωργίας όλα έχουν υλοποιηθεί στο μέγιστο, στο 100%, απομένει η πολιτική απόφαση» δήλωσε ο Ζαλκαλιάνι.

Ο Γεωργιανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η λήψη πολιτικής απόφασης για την ένταξη της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολη και περίπλοκη απόφαση, η οποία πρέπει να λυθεί με την συναίνεση των χωρών της Συμμαχίας.

Η Γεωργία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Τον Νοέμβριο του 2002 ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρνάντζε στην Σύνοδο Κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στην Πράγα είχε δηλώσει ότι η χώρα του επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Το στόχο αυτό επιβεβαίωσε και ο επόμενος πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι. Η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία μετά την νίκη του συνασπισμού «Γεωργιανό όνειρο» τον Οκτώβριο του 2012 , συνέχισε την πολιτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορίζοντας ωστόσο ως ένα σημαντικό στόχο της εξωτερικής της πολιτικής την «σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με την Ρωσία όχι όμως σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ