ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν προς Πούτιν με ΝΑΤΟϊκή «δυναμική»: Έρχομαι με καθαρές «κόκκινες γραμμές»

Μπάιντεν προς Πούτιν με ΝΑΤΟϊκή «δυναμική»: Έρχομαι με καθαρές «κόκκινες γραμμές»
Ο Τζο Μπάιντεν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Olivier Hoslet, Pool via AP

Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο και η Αμερική επέστρεψε, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, και στρέφοντας το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε ότι θα καταστήσει απολύτως σαφείς στη Ρωσία τις «κόκκινες γραμμές» του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την «επίσημη πρώτη» του στη Συμμαχία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε πως η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στην διατλαντική αλληλεγγύη, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τη διένεξη με τη Μόσχα.

Ποειδοποίησε, όμως, ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν εάν η Ρωσία συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητές της, και επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη στο Άρθρο 5 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει τη στρατιωτική συνδρομή των μελών του Συμφώνου εάν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση.

Χαρακτήρισε «σταθερή και ακλόνητη» τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ προς καθησυχασμό των εταίρων του, καθώς εξέπεμπε εκ νέου το μήνυμα προς τους Συμμάχους ότι η Αμερική επέστρεψε και θέλει να αφήσει πίσω της την ταραγμένη περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη στη Γενεύη, ο Μπάιντεν την χαρακτήρισε «κρίσιμης σημασίας», προσθέτοντας ότι θα προτείνει στη Μόσχα να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εφόσον το επιλέξει το Κρεμλίνο.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν είναι ένας «έξυπνος και σκληρός άξιος αντίπαλος».

«Θα ξεκαθαρίσω στον πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μην συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε, και θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «θα ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές του».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «όλοι ηγέτες τον ευχαρίστησαν σήμερα» για τη συνάντηση που πρόκειται να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε επίσης ότι ενδεχόμενος θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα ήταν μια «τραγωδία» που θα έβλαπτε τις σχέσεις της Ρωσίας με τον υπόλοιπο κόσμο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο θάνατος του Ναβάλνι θα ήταν άλλη μια ένδειξη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, θα ήταν μια τραγωδία, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βλάψει τις σχέσεις [της Μόσχας] με τον υπόλοιπο κόσμο» τόνισε.

Όσον αφορά την Ουκρανία ο Μπάιντεν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εκπληρώσει ορισμένα άλλα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Το γεγονός είναι ότι ακόμη χρειάζεται να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Στο μεταξύ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ένταξη της χώρας, την οποία ζητά επίμονα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά θα είναι συλλογική απόφαση των 30 μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Για το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ώστε η χώρα να μην ξαναγίνει ποτέ καταφύγιο τρομοκρατών που θα εξαπολύουν επιθέσεις στη Δύση. Πρόσθεσε ότι υπήρξε ομοφωνία στη σύνοδο για το θέμα της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Τέλος, μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού, ο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να μην εφησυχάζουν αλλά να εμβολιαστούν, καθώς ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 στις ΗΠΑ αγγίζει τους 600.000. «Πλησιάζουμε σε ένα θλιβερό ορόσημο -σχεδόν 600.000 χαμένες ζωές λόγω της Covid-19 στην Αμερική. Για αυτό εξακολουθώ να λέω: Αν δεν έχετε εμβολιαστεί, εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε.

Διαβάστε επίσης

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: «Απειλή» η Ρωσία, «πρόκληση» η Κίνα για την παγκόσμια ασφάλεια

Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε πραγματική πρόοδο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ