ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ο πρώτος πρόεδρος που δεν έχει σχέσεις με τον στρατό

Μιανμάρ: Ο πρώτος πρόεδρος που δεν έχει σχέσεις με τον στρατό
REUTERS/Soe Zeya Tun

Το κοινοβούλιο της Μιανμάρ όρκισε τον πρώτο πρόεδρο που δεν έχει δεσμούς με τον στρατό της χώρας εδώ και πενήντα χρόνια, μετά την νίκη του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Κι τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Χτιν Κιάου, στενός φίλος και έμπιστος της Σου Κι, κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης, επιλέχθηκε από την ίδια ως επικεφαλής της κυβέρνησης, αφού το Σύνταγμα της χούντας αποτρέπει την ηγέτιδα των δημοκρατικών να αναλάβει την κορυφαία θέση της κυβέρνησης.

Με μια σύντομη ομιλία του στο κοινοβουλευτικό σώμα που ακολούθησε την ορκωμοσία του, ο Χτιν Κιάου επανέλαβε την θέση της Σου Κι για την σημασία αλλαγής του χάρτη του 2008, που παγιώνει την ισχυρή θέση του στρατού στην πολιτική της χώρας.

«Η νέα μας κυβέρνηση θα εφαρμόσει την εθνική συμφιλίωση, την ειρήνη στη χώρα, την ανάδυση ενός Συντάγματος που θα στρώσει το δρόμο προς μια δημοκρατική ένωση και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού», είπε ο Χτιν Κιάου, φορώντας το παραδοσιακό πορτοκαλί πανωφόρι του κόμματός του.

«Εχουμε το καθήκον να δουλέψουμε για την ανάδυση ενός Συντάγματος που είναι σωστό για την χώρα μας και επίσης σύμφωνο με τα δημοκρατικά μας πιστεύω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ