ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Γαλλία για σχόλιο υπουργού

Σάλος στην Γαλλία για σχόλιο υπουργού
Αστυνομική επιχείρηση στο προάστιο Μόλενμπεκ - Φωτ. αρχείου REUTERS/VTM via Reuters

Γάλλος υπουργός προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις όταν ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν 100 συνοικίες στη Γαλλία που μοιάζουν με το Μόλενμπεκ», αναφερόμενος στην περιοχή όπου βρήκαν καταφύγιο πολλοί από τους τζιχαντιστές που προκάλεσαν τις αιματηρές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Πόλης, Νεολαίας και Αθλητισμού, Πατρίκ Κανέρ, είπε την Κυριακή «υπάρχουν σήμερα, το ξέρουμε, περίπου 100 συνοικίες στην Γαλλία που δείχνουν να είναι ό,τι το Μόλενμπεκ».

Ο ίδιος επίσης ισχυρίστηκε ότι ο υψηλός αριθμός των ριζοσπαστικοποιημένων νέων στο Μόλενμπεκ έχει να κάνει «με «την τεράστια συγκέντρωση φτώχειας και ανεργίας...το σύστημα μαφίας και την παραοικονομία, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες είναι απούσες».

Ο ίδιος επανέλαβε σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, πριν από ένα χρόνο, μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, όταν μίλησε για «εδαφικό, κοινωνικό και εθνικό απαρτχάιντ», σε πολλά προάστια του Παρισιού.

Η δεξιά αντιπολίτευση επικρότησε τα σχόλια ενώ άλλοι διαφωνούν με την σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της ριζοσπαστικοποίησης.

«Για μια φορά έχουμε έναν υπουργό, τον κ. Κανέρ, ο οποίος αποκάλυψε την αλήθεια,» είπε ο Φλοριάν Φιλιπό, του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Στον αντίποδα, κοινωνιολόγοι ισχυρίζονται πως τέτοιου είδους σχόλια εξυπηρετούν μόνο στον στιγματισμό των εργατικών περιοχών.

«Ο Κανέρ έκανε ό,τι το υπουργείο του πρέπει να μάχεται: να παρουσιάσει τις φτωχές γειτονιές ως απειλή», είπε ο Ρενό Επστάιν, ειδικός στις αστικές κοινότητες του Πανεπιστημίου της Νάντης.

Πολλοί Γάλλοι τζιχαντιστές προέρχονται από ευκατάστατες μεσοαστικές οικογένειες γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς αποδεικνύει ότι συσχετισμός φτώχειας και εξτρεμισμού είναι αυθαίρετος.

«Πολλά μικρά Μόλενμπεκ»

Ο πρωθυπουργός Βαλς κάλυψε εν μέρει τον Κανέρ, λέγοντας ότι υπάρχει μια διαδικασία «απομόνωσης, σεχταρισμού και ριζοσπαστικοποίησης» σε κάποιες από τις φτωχές γειτονιές της Γαλλίας και κυρίως στις συνοικίες μεταναστών.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της αστυνομίας στο AFP, υπάρχουν «πολλά μικρά Μόλενμπεκ» στην Γαλλία.

Δεν είναι μόνο προάστια αλλά περιοχές όπου βλέπουμε την σημαντική επίδραση των Σαλαφιστών και των θυλάκων ριζοσπαστικοποίησης, που κινούνται έξω από τον έλεγχο των αρχών ασφαλείας.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ογδόντα «ζώνες ασφαλείας» όπου εστιάζουν τον ενδιαφέρον τους οι αρχές αλλά και 1.300 επιπλέον σημεία σε όλη τη χώρα, κυρίως περιοχές με υψηλή εγκληματικότητα στο Παρίσι και την Μασσαλία.

Το Μόλενμπεκ, με ποσοστό ανεργίας που αγγίζει το 42% στους νέους κάτω των 25 και κατά κεφαλήν εισόδημα τα 9.800 ευρώ, έχει περίπου ίδια χαρακτηριστικά με αυτές τις περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ