ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η εθνική στρατηγική Μπάιντεν απέναντι στην εγχώρια τρομοκρατία

ΗΠΑ: Η εθνική στρατηγική Μπάιντεν απέναντι στην εγχώρια τρομοκρατία
Από την εισβολή-σοκ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου AP Photo/Jose Luis Magana, File

Η αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε την «εθνική στρατηγική» απέναντι στην εγχώρια τρομοκρατία, η απόκρουση της οποίας έχει καταστεί βασική προτεραιότητα του Τζο Μπάιντεν ύστερα από πολλές ρατσιστικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Οι βίαιοι εξτρεμιστές «αποτελούν αυξημένη απειλή για τη χώρα το 2021», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμη αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Οι δύο περισσότερο «φονικές» απειλές, σύμφωνα με την ίδια, είναι οι υπέρμαχοι της λευκής υπεροχής και τα μέλη αντικυβερνητικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Ωστόσο, η ίδια υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό είναι «ιδεολογικά ουδέτερο» και ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας.

Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες, περισσότερο γενικές κατευθύνσεις παρά συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο την «πρόληψη, την παρεμπόδιση και την αποτροπή», διατηρώντας παράλληλα τις ατομικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να βελτιώσει τον διαμοιρασμό πληροφοριών σε ομοσπονδιακό και τοπικό επίπεδο για εξτρεμιστικές οργανώσεις ή παραστρατιωτικούς. Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η ομοσπονδιακή αστυνομία έχουν συστήσει ένα νέο εθνικό σύστημα αναφοράς για θέματα που αφορούν την τρομοκρατία.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, να καταπολεμήσει τη στρατολόγηση εξτρεμιστών και την προτροπή σε βία με τη συνεργασία μεγάλων τεχνολογικών ομίλων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Μάιο ότι εντάσσονται στο «Κάλεσμα του Κράισττσερτς», ένα διεθνές κίνημα κατά της διαδικτυακής διασποράς εξτρεμιστικού περιεχομένου, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρνηθεί να συμμετάσχει.

Η κυβέρνηση θα βελτιώσει επίσης το σύστημα για τις διώξεις εξτρεμιστών, στρατολογώντας επιπλέον αναλυτές, ερευνητές και εισαγγελικούς λειτουργούς. Θα διασφαλίσει επίσης ότι οι δυνάμεις της τάξης ή του στρατού δεν στρατολογούν εξτρεμιστές παραστρατιωτικούς

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη μάχη απέναντι σε «στοιχεία που συνεισφέρουν μακροπρόθεσμα» στην τρομοκρατία που είναι «οι οικονομικές ανισότητες, αυτοί που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την οικονομία του 21ου αιώνα, ο δομικός ρατσισμός και η εξάπλωση των όπλων», εξήγησε η αξιωματούχος.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε δεσμευθεί κατά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου ότι η χώρα θα «νικήσει…τον πολιτικό εξτρεμισμό, τη λευκή υπεροχή και την εγχώρια τρομοκρατία», ύστερα από πολλές φονικές επιθέσεις που είχαν ως κίνητρο τον ρατσισμό ή τον αντισημιτισμό τα τελευταία χρόνια.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, είχε δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι ο αριθμός των ομοσπονδιακών ερευνών για «εγχώρια τρομοκρατία» είχε διπλασιαστεί, από τις 1.000 στις 2.000 από τότε που ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ξεπεράσει επίσης ακόμη το σοκ από την αιματηρή έφοδο στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ. Περίπου 500 άτομα έχουν συλληφθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισαν, σύμφωνα με το FBI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ