ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τη θανατική ποινή για τον βομβιστή του μαραθωνίου της Βοστώνης ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΗΠΑ: Τη θανατική ποινή για τον βομβιστή του μαραθωνίου της Βοστώνης ζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης
FBI via AP, File

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης καλεί το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει την καταδίκη σε θανατική ποινή για τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, τον Τσετσένο βομβιστή που αιματοκύλισε το μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013.

Σε έκθεση 48 σελίδων το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο λανθασμένα αναθεώρησε την απόφαση για τη θανατική ποινή του Τσαρνάεφ και έδωσε εντολή διεξαγωγής νέας δίκης προς ορισμό της ποινής που πρέπει να του επιβληθεί για την τρομοκρατική επίθεση που εκτέλεσε με τον αδελφό του.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος είναι σήμερα 27 ετών, γεννήθηκε στο Καζακστάν και είναι πολίτης των ΗΠΑ.

Ο Ντέιβιντ Πάτον, δικηγόρος του Τσαρνάεφ, επιχειρηματολογώντας είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει στον πελάτη του να εκτίσει την ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ίδιος ο Πάτον δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου Reuter να σχολιάσει την απόφαση.

Στις 15 Απριλίου του 2013 δυο εκρήξεις με διαφορά 12 δευτερολέπτων σημειώθηκαν στο κέντρο της Βοστώνης σε μικρή απόσταση από τον τερματισμό του ετήσιου μαραθωνίου, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τρείς άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 260, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριάστηκαν.

Λίγες μέρες αργότερα η αστυνομία εντόπισε τα ίχνη των αδερφών Τσαρνάεφ. Κατά την επιχείρηση σύλληψης του, ο μεγαλύτερος αδερφός ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε. Ο Τζοχάρ τραυματίσθηκε και συνελήφθη. Τις μέρες που επακολούθησαν της βομβιστικής επίθεσης, σκότωσαν επίσης έναν αστυνομικό, τον Σον Κόγιερ.

Στις 8 Απριλίου του 2015 το δικαστήριο έκρινε τον Τζοχάρ Τσαρνάεφ ένοχο για τις 30 κατηγορίες, επιβάλλοντας την εσχάτη των ποινών.

Οι ένορκοι το 2015 αποφάνθηκαν ότι ο Τσαρνάεφ είναι ένοχος και για τις 30 κατηγορίες που αντιμετωπίζει και αργότερα του άξιζε η θανατική ποινή για τη βόμβα που είχε τοποθετήσει εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκε ο ηλικίας οκτώ ετών Μάρτιν Ριτσαρντ, η 23χρονη Κινέζα φοιτήτρια Λίντζι Λού και η 29χρονη διευθύντρια εστιατορίου Κρίστλ Κάμπελ.

Τον Ιούλιο του 2020 το εφετείο αναίρεσε την απόφαση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, σύμφωνα με τα οποία η δίκη σε σχέση με την υπόθεση δεν ήταν αμερόληπτη, καθώς πραγματοποιήθηκε στην πόλη όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε απευθυνθεί το περασμένο φθινόπωρο στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας να επαναφέρει τη θανατική ποινή για τον Τσαρνάεφ.

Ωστόσο τότε το υπουργείο, ελέγχονταν από του Ρεπουμπλικανούς, υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που τάσσονταν υπέρ της θανατικής ποινής.

Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διορίσει στο αξίωμα του υπουργού Δικαιοσύνης τον Μέρικ Γκάρλαντ, παλαιότερα είχε ταχθεί κατά της θανατικής ποινής, ενώ είχε υποσχεθεί ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα την καταργήσει.

Η στάση του υπουργείου Δικαιοσύνης και κατά συνέπεια της κυβέρνησης Μπάιντεν στην υπόθεση Τσαρνάεφ ενδέχεται να είναι ενδεικτική για ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της κοινωνικής ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ