ΚΟΣΜΟΣ

Sky News: Βίντεο με ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν

Sky News: Βίντεο με ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν

Ένα βίντεο με ζωντανές νυχτερίδες έφερε στο φως της δημοσιότητας το Sky News Australia, υποστηρίζοντας ότι το οπτικό υλικό προέρχεται μέσα από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν.

Σύμφωνα με την παρουσιάστρια του Sky News, Sharri Markson, πρόκειται για ντοκουμέντο που αποδεικνύει την κινεζική παραπληροφόρηση, ενώ εξαπέλυσε βολές για το ότι χαρακτηρίστηκε «θεωρία συνωμοσίας» η υπόθεση πως ο κορωνοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Γουχάν, χωρίς αυτό να ελεγχθεί εις βάθος.

Στο στόχαστρο βρέθηκε μεταξύ άλλων ο ΠΟΥ, που απέστειλε ομάδα ερευνητών για να ελέγξει τι συνέβαινε στο εργαστήριο της Γουχάν. «Υπάρχουν τόσο πολλά που δεν έκανε η ομάδα του ΠΟΥ. Δεν ρώτησαν καν αν υπήρχαν νυχτερίδες στο εργαστήριο» αναφέρει το ρεπορτάζ του αυστραλιανού δικτύου.

Το βίντεο αποτελείται από πλάνα που προέρχονται από ένα επίσημο διαφημιστικό βίντεο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών από το 2017 και μιλά για τις προφυλάξεις ασφαλείας του εργαστηρίου. Παράλληλα, υπάρχουν πλάνα που δείχνουν νυχτερίδες κλεισμένες σε κλουβί, ενώ σε άλλο πλάνο ένας επιστήμονας ταΐζει μια νυχτερίδα με ένα σκουλήκι. Παρ' όλ' αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα συγκεκριμένα πλάνα προέρχονται από το συγκεκριμένο εργαστήριο της Γουχάν.

Το ρεπορτάζ απασχόλησε και το Fox News των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε στα τέλη Μαΐου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να καταλήξουν σε μια εξήγηση για την προέλευση του κορωνοϊού και να του παραδώσουν την σχετική έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ