ΚΟΣΜΟΣ

Περού - Προεδρικές εκλογές: «Θρίλερ» με 45.000 ψήφους – Καταγγελίες για νοθεία

Περού - Προεδρικές εκλογές: «Θρίλερ» με 45.000 ψήφους – Καταγγελίες για νοθεία
AP Photo/Martin Mejia

 Απέρριψε ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στο Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, που βρίσκεται μπροστά, με το 50,12% των ψήφων, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης τις εκκλήσεις να ακυρωθεί η ψηφοφορία εξαιτίας «νοθείας» από πλευράς μερίδας οπαδών της αντιπάλου του, της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι.

«Δεν σταματούν να ζητούν την ακύρωση των εκλογών», είπε ο Καστίγιο απευθυνόμενος σε απεσταλμένους και ανταποκριτές του ξένου Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα Λίμα, αναφερόμενος στους υποστηρικτές της κυρίας Φουχιμόρι οι οποίοι αξιώνουν τις τελευταίες ημέρες να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου.

«Περιμένουμε υπομονετικά να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, καθώς το εκλογοδικείο συνεχίζει να εξετάζει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, στην πλειονότητά τους από την κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι .

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση και στο σύνολο των ψηφοδελτίων ο Καστίγιο, προηγείται με το 50,12% των ψήφων έναντι του 49,87% της αντιπάλου του, ή με διαφορά περίπου 45.000 ψήφων.

Η συμμετοχή στη διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες» από την αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έφθασε το 74,5%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική και η αποχή επισύρει την επιβολή χρηματικού προστίμου.

Όμως η Φουχιμόρι,που βρίσκεται στο στόχαστρο της περουβιανής δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, καταγγέλλει «νοθεία» και αξίωσε να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που δεν την ευνοούν.

Τη Δευτέρα ο Χόρχε Μοντόγια, βουλευτής και ναύαρχος εν αποστρατεία, κάλεσε να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος και να διεξαχθούν «νέες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές», υποστηρίζοντας ότι το περουβιανό εκλογικό σύστημα «δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη».

Ο Μοντόγια είναι ανάμεσα στους 64 στρατηγούς και ναυάρχους ε.α. οι οποίοι, συμφωνώντας με την Φουχιμόρι, αμφισβητούν τη διαφάνεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Το υπουργείο Άμυνας του Περού έσπευσε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα να διαβεβαιώσει πως αυτή η ομάδα των απόστρατων ανώτατων αξιωματικών «δεν εκπροσωπεί» τις ένοπλες δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ