ΚΟΣΜΟΣ

Μακένζι Σκοτ: Η πρώην κυρία Μπέζος δώρισε 2,7 δισ. σε 286 οργανισμούς

Μακένζι Σκοτ: Η πρώην κυρία Μπέζος δώρισε 2,7 δισ. σε 286 οργανισμούς
ΑΡ Photo

Η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, δεν θεωρείται τυχαιά μια από τους πιο φιλάνθρωπους πλούσιους του πλανήτη. Η ίδια, η οποία ξαναπαντρεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζει να δωρίζει τεράστια ποσά από την περιουσία που απέκτησε μετά το διαζύγιό της.

Η Σκοτ υπολογίζεται ότι διαθέτει περιουσία 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την Τρίτη, μέσα από μια ανάρτησή της στο διαδίκτυο, η Σκοτ γνωστοποίησε ότι δωρίζει ακόμη 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 286 οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον «Guardian», πρόκειται για την τρίτη δωρεά τέτοιου μεγέθους που πραγματοποιεί η Σκοτ τον τελευταίο χρόνο.

Το 2020 προχώρησε σε δύο παρόμοιες κινήσεις συνολικού ποσού 6 δισεκατομμυρίων σε οργανισμούς που διαχειρίζονται ζητήματα όπως η πανδημία, η ισότητα των φύλων, αλλά και σε πανεπιστήμια και κολέγια όπου φοιτούν παραδοσιακά νέοι της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ.

«Θέλω να μη δώσω έμφαση σε προνομιούχες φωνές και να εστιάσω στους άλλους, ωστόσο γνωρίζω ότι κάποιοι θα εστιάσουν στον πλούτο», έγραψε η Μακένζι Σκοτ. «Ο τίτλος που θα επιθυμούσα για ένα τέτοιο θέμα θα ήταν ''286 ομάδες με φωνές που ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει''», συνέχισε.

«Οι άνθρωποι που παλεύουν με τις ανισότητες αξίζουν να βρεθούν στο επίκεντρο δημοσιευμάτων για την αλλαγή που φέρνουν. Αυτό είναι εξίσου αλήθεια όταν η δουλειά τους χρηματοδοτείται από τον πλούτο. Κάθε ποσό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας που τους περιλαμβάνει. Και, παρά τα εμπόδια, συνεχίζουν να παρέχουν λύσεις προς όφελος όλων», συνεχίζει η Μακένζι Σκοτ.

Η Σκοτ υποστηρίζει ότι μια σειρά από οργανισμούς, που συμβάλλουν στην αλλαγή και υποχρηματοδοτούνταν διαχρονικά, συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των αποδεκτών της δωρεάς της, συνολικού ύψους 2,739 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάμεσά τους συναντά κανείς τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες και θεσμούς, όπως το Μουσείο Motown, και ομάδες που εργάζονται στον χώρο της παιδείας.

Όπως γράφει η ίδια, «όλοι προσπαθούμε να δώσουμε μέρος της περιουσίας μας που αποκτήθηκε από συστήματα που χρειάζονται αλλαγή. Σε αυτή την προσπάθεια εμφορούμαστε από την ταπεινή πεποίθηση ότι θα ήταν προτιμότερο μέρος του πλούτου να μη συγκεντρώνεται σε μικρό αριθμό χεριών και πως οι λύσεις σχεδιάζονται και τίθενται σε εφαρμογή καλύτερα από άλλους».

Με περισσότερα από 700 εκατομμύρια ανθρώπων να ζουν παγκοσμίως σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, η Σκοτ υποστηρίζει ότι η ομάδα της έδωσε προτεραιότητα «σε οργανισμούς με τοπικές ομάδες, ηγέτες ενάντια στη φυλετική ανισότητα και ιδιαίτερη έμφαση σε χειραφετημένες γυναίκες και κορίτσια».

Κλείνοντας τη μακροσκελή της ανάρτηση, η Μακένζι Σκοτ εξηγεί τι θέλει να πετύχει μέσα από αυτήν την δωρεά. «Τι πιστεύουμε πως μπορούν να κάνουν με περισσότερα χρήματα στα χέρια τους; Να αγοράσουν απαραίτητες προμήθειες. Να βρουν δημιουργικούς τρόπους να βοηθούν. Να προσλάβουν επιπλέον μέλη στην ομάδα και να γνωρίζουν ότι μπορούν να τους πληρώνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Να αγοράσουν καρέκλες για εκείνους. Να σταματήσουν να δουλεύουν κάθε Σαββατοκύριακο. Να κοιμηθούν λίγο»...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ