ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο 2020: Πλαφόν 10.000 ντόπιων θεατών εξετάζει η Ιαπωνία

Τόκιο 2020: Πλαφόν 10.000 ντόπιων θεατών εξετάζει η Ιαπωνία
AP Photo/Kiichiro Sato

Η Ιαπωνία θα αποφασίσει αυτό τον μήνα αν θα επιτρέψει θεατές από το εσωτερικό της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της κυβέρνησης έπειτα από ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν ότι εξετάζεται να επιτραπεί ένας μέγιστος αριθμός 10.000 θεατών στους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και την παρουσία των παραλλαγών του νέου κορονοϊού, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα.

Αργά χθες το βράδυ το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι η Ιαπωνία σχεδιάζει να προχωρήσει με το προαναφερθέν σχέδιο, δηλαδή με έως και 10.000 θεατές ή το 50% της δυναμικότητας ενός χώρου--όποιο από τα δύο είναι μικρότερα--σε αθλητικές εκδηλώσεις στη διάρκεια των Αγώνων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Asahi TV μετέδωσε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα εξετάζουν διάφορες επιλογές μεταξύ των οποίων και η θέσπιση ανώτατου ορίου ντόπιων θεατών--5.000 ή 10.000.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press, ο ιάπωνας υπουργός υπεύθυνος για τα μέτρα λόγω της πανδημίας έχει προτείνει ως ανώτατο όριο τους 10.000 θεατές ενόψει της οριστικής απόφασης που αφορά τους ντόπιους θεατές και που είναι προγραμματισμένο να ληφθεί αυτό τον μήνα.

Οι μεγάλοι χώροι εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα Τόκιο επιτρέπεται σήμερα να φιλοξενούν μέχρι 5.000 άτομα ή το 50% της δυναμικότητάς τους στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία ισχύουν μέχρι τις 20 Ιουνίου.

Οι θεατές από το εξωτερικό ήδη απαγορεύονται από τους Ολυμπιακούς που ξεκινούν στις 23 Ιουλίου.

Αργότερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι Νισιμούρα και ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Σιγκέρου Όμι θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου και θα αναφερθούν στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Πρόσφατα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση πιθανόν να επιβάλει "ημι-επείγοντα" μέτρα περιλαμβανομένων περιορισμών στην πώληση αλκοόλ ή στις ώρες λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.

Ειδικοί και αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα μεγάλα πλήθη που θα παρακολουθήσουν τους Αγώνες πιθανόν να αυξήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με την πανδημία με περίπου 14.000 θανάτους από την covid παρότι απέφυγε τα σκληρά λοκντάουν.

Αλλά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα κινείται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με εκείνα πολλών άλλων ανεπτυγμένων χωρών και μέχρι στιγμής μόλις το 5% του πληθυσμού έχει πλήρως εμβολιαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ