ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν: Υψηλό το διακύβευμα, χαμηλά ο πήχης

Συνάντηση κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν: Υψηλό το διακύβευμα, χαμηλά ο πήχης
AP Photo/Patrick Semansky

Εν μέσω καταιγισμού από φλας και με τις εκφράσεις τους να ανταλάσσονται ανάμεσα σε αυστηρό βλέμμα και χαμόγελα, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν προσήλθαν στην πολυαναμενόμενη συνάντηση-βαρόμετρο για το μέλλον των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας. Έπειτα από δύο γύρους συνομιλιών, η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18:05 (ώρα Ελλάδας), αρκετά νωρίτερα από την εκτιμώμενη διάρκεια των τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερο.

Μπάιντεν και Πούτιν ήλθαν ενώπιος ενωπίω το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης για την κρίσιμη σύνοδο-«οδηγό» για την επόμενη ημέρα των αμερικανορωσικών σχέσεων. Η συνάντηση ξεκίνησε με ανταλλαγή χειραψίας υπό το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας, ενώ επικράτησε φρενίτιδα με τους δημοσιογράφους να «βομβαρδίζουν» με ερωτήσεις τους προέδρους.

Το πρώτο σκέλος της συνάντησης διήρκεσε 93 λεπτά και ολοκληρώθηκε στις 4.17 (ώρα Ελλάδας) -κράτησε ελάχιστα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό της μίας ώρας και 20 λεπτών, και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, αντιπροσωπειών των δύο χωρών, καθώς και μεταφραστών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), βάσει της επίσημης ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, με τον Τζο Μπάιντεν να αναχωρεί από την Βίλα Λα Γκρανζ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραχωρήσει πρώτος συνέντευξη Τύπου ενώπιον των δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου Μπάιντεν.

Η χρονική διάρκεια της συνάντησης ήταν τελικώς μικρότερη των προβλεπόμενων τεσσάρων-πέντε ωρών ή και περισσότερα. Πρακτικά συνομίλησαν επί 93 λεπτά κατά το πρώτο σκέλος, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, και το δεύτερο, διευρυμένο σκέλος είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Προσερχόμενος, νωρίτερα, στις συνομιλίες ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για μία συνάντηση μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων», σε μία αξιοσημείωτη αναβάθμιση της θέσης της Μόσχας καθώς επιχειρεί να καλλιεργήσει μία σταθερή και προβλέψιμη σχέση.

Αυτός είναι ο διακηρυγμένος, εκ μέρους του Λευκού Οίκου, στόχος της συνάντησης που έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα της διεθνούς διπλωματίας, και στην οποία ο Τζο Μπάιντεν προσήλθε έχοντας πρώτα καθησυχάσει συμμάχους και εταίρους ότι «η Αμερική επέστρεψε».

Κατά το παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιχειρήσει να υποβαθμίσουν τον παγκόσμιο ρόλο της Μόσχας -ο τέως πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως «περιφερειακή δύναμη» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, θυμίζει το CNNi.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του δήλωσε προσερχόμενος στο τετ-α-τετ ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες «θα είναι παραγωγικές». Το διακύβευμα είναι υψηλό, όμως αμφότερες οι πλευρές έχουν κρατήσει χαμηλά τον πήχυ.

Τους δύο προέδρους ανέμενε στη Βίλα Λα Γκρανζ ο πρόεδρος της Ελβετίας Γκι Παρμελέν. Μπάιντεν και Πούτιν στάθηκαν αμήχανα μπροστά στις κάμερες αποφεύγοντας αρχικά κοιταχτούν στα μάτια· ο Μπάιντεν έτεινε στη συνέχεια πρώτος το χέρι και χαμογέλασε στον... «στωικό» Ρώσο ηγέτη, κατά την περιγραφή του Associated Press.

Οι πρόεδροι δέχθηκαν «βομβαρδισμό» ερωτήσεων από Ρώσους και Αμερικανούς δημοσιογράφους, γεγονός που προκάλεσε σύγχυση αλλά και την άμεση... παρέμβαση της διευθύντριας επικοινωνίας, Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, προκειμένου να αποσαφηνίσει ότι ο Τζο Μπάιντεν «δεν εμπιστεύεται» τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά την έναρξη της συνόδου, ο Μπάιντεν φάνηκε σαν να γνέφει καταφατικά σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν εμπιστεύεται τον Ρώσο πρέοδρο, γεγονός που σχολιάστηκε ευρέως.

Όμως η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «σαφώς και δεν απαντούσε σε καμία ερώτηση» αλλά έγνεφε γενικώς προς την Τύπο, καθώς εκείνη την ώρα επικρατούσε χάος με τους δημοσιογράφους να φωνάζουν.

Υποδεχόμενος, νωρίτερα, τους δύο ηγέτες, ο Ελβετός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος, προς το συμφέρον των δύο χωρών και του υπόλοιπου πλανήτη.

Οι δύο πρόεδροι ήλθαν ενώπιος ενωπί στη Γενεύη υπό την ηχώ των προηγούμενων αντιπαραθέσεων μεταξύ Σοβιετικών-ΗΠΑ. Τα έθνη τους βρίσκονται σήμερα σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι και εάν δεν δοθεί η σωστή κατεύθυνση θα μπορούσε να προκληθεί μια καταστροφική κλιμάκωση σε ένα νέο πεδίο μάχης -στον κυβερνοχώρο.

Οι συνομιλίες αντιπροσωπεύουν επίσης μια κρίσιμη πρώιμη πολιτική δοκιμασία για τον Μπάιντεν και αποτελούν παράδειγμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια προεδρία, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ένδειξη της τεταμένης σχέσης των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν παρατέθηκε γεύμα, ούτε και κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ