ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πτώση 36% στους Ευρωπαίους που αναζητούν δουλειά στη χώρα, δείχνει έρευνα

Brexit: Πτώση 36% στους Ευρωπαίους που αναζητούν δουλειά στη χώρα, δείχνει έρευνα
AP Photo/Alberto Pezzali

Ο αριθμός των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναζητούν εργασία στη Βρετανία έχει μειωθεί περισσότερο από το ένα τρίτο μετά το Brexit, σύμφωνα με μελέτη που εκθέτει τον αντίκτυπο στους εργοδότες του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς δυσκολεύονται να προσλάβουν προσωπικό.

Τα στοιχεία από τον ιστότοπο θέσεων εργασίας Indeed δείχνουν ότι οι αναζητήσεις από άτομα εντός ΕΕ που ψάχνουν εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 36% τον Μάιο σε σύγκριση με τα μέσα επίπεδα του 2019.

Μάλιστα οι χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας στη φιλοξενία, τον τομέα φροντίδας και τις αποθήκες σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, φτάνοντας στο 41%, αναφέρει η Guardian.

Σε μια έκθεση που υποδηλώνει ότι οι αυστηρότεροι κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο πάνω και πέρα ​​από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η απότομη μείωση του ενδιαφέροντος μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία στην ΕΕ δεν επαληθεύτηκε σε άλλες χώρες.

Τα κλικ στις διαφημίσεις για εργασία από χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν μόλις κατά 1% και οι αναζητήσεις από την Ιρλανδία, οι πολίτες της οποίας διατηρούν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, μειώθηκαν αντίστοιχα κατά την ίδια περίοδο.

Τα στοιχεία έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζονται να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες κενές θέσεις τώρα που η οικονομία ξαναπαίρνει μπροστά μετά τα lockdown.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια μη Βρετανοί εργάτες έχουν εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο από τα τέλη του 2019. Αν και ένα μεγάλο μέρος τους αποδίδεται στην πανδημία, η ιστοσελίδα Indeed θεωρεί ότι και το Brexit έχει παίξει ρόλο.

Τα επίσημα στοιχεία έχουν δείξει μείωση του αριθμού των πολιτών της ΕΕ που έρχονται στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, ωστόσο παρατηρείται σταθερή αύξηση των εργαζομένων εκτός ΕΕ που έρχονται στη θέση τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ