ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Η κυβέρνηση μπορεί να θέτει ανώτατα όρια στις χορηγήσεις ασύλου

Αυστρία: Η κυβέρνηση  μπορεί να θέτει ανώτατα όρια στις χορηγήσεις ασύλου
REUTERS/ MARKO DJURICA

Με σιγουριά πλέον θα εφαρμόζει τα ανώτατα όρια στη χορήγηση ασύλου η αυστριακή κυβέρνηση, έπειτα από το πόρισμα δύο ειδικών στους οποίους η ίδια είχε αναθέσει να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τη νομιμότητα των ανωτάτων ορίων στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, τα οποία ισχύουν στην Αυστρία από τον Φεβρουάριο.

“Είναι στο χέρι της αυστριακής κυβέρνησης να θέτει όρια στη χορήγηση ασύλου”, ανέφερε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Τόσο η ίδια όσο και ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες, υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, θεωρούν ότι μπορούν πλέον να εφαρμοστούν τόσο το ανώτατο ημερήσιο όριο των 80 αιτούντων άσυλο στη χώρα όσο και των συνολικά 37.500 αιτούντων άσυλο μέσα στο 2016, που έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων (έναντι των 90.000 που είχε υποδεχθεί η Αυστρία μέσα στην περασμένη χρονιά).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο Βάλτερ Όμπβεξερ του Ευρωπαϊκού Δικαίου και ο Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ του Συνταγματικού Δικαίου, πριν από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους ως προς τη νομιμότητα της επιβολής ανώτατου ορίου.

Ο καθηγητής Βάλτερ Όμπβεξερ είχε επισημάνει πως «ένα ανώτατο όριο που προβλέπει έναν απόλυτο αριθμό, πέραν του οποίου δεν θα εξετάζεται πλέον καμία αίτηση για άσυλο, δεν είναι συμβατό ούτε με τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου ούτε με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο συνταγματολόγος Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ, είχε εκτιμήσει πως μία η επιβολή ανώτατου ορίου είναι προβληματική από τη σκοπιά του Συνταγματικού Δικαίου, επισημαίνοντας δεν έχει επιβληθεί με νόμο αλλά προήλθε από συμφωνία ανάμεσα στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων.

Ο Μπερντ-Κρίστιαν Φουνκ είχε επισημάνει πως το ότι δεν υφίσταται νομική βάση για ένα ανώτατο όριο, καθιστά τώρα ακόμη περισσότερο ανεπίτρεπτους τέτοιους περιορισμούς.

Ο ίδιος διευκρίνιζε πως εάν υπάρξει νομοθεσία για τη ρύθμιση του ανωτάτου ορίσου, σύμφωνα με την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η 37.501 αίτηση χορήγησης ασύλου, αυτή θα ήταν σαφής παράβαση της νομικής προστασίας.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του προέδρου του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ, ο οποίος είχε επιστήσει την προσοχή πως «ένας νόμος ο οποίος καθορίζει ένα ανώτατο όριο στο άσυλο, είναι παράνομος και αντισυνταγματικός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ