ΚΟΣΜΟΣ

Νικολά Σαρκοζί: Έξι μήνες φυλάκιση ζητούν οι εισαγγελείς για την «αμαρτωλή» εκστρατεία του 2012

Νικολά Σαρκοζί: Έξι μήνες φυλάκιση ζητούν οι εισαγγελείς για την «αμαρτωλή» εκστρατεία του 2012
Ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε για πρώτη φορά την Τρίτη στη δίκη που διεξάγεται στο Παρίσι AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί σε ποινή φυλάκισης ενός έτους -οι έξι μήνες άνευ αναστολής- ζήτησαν σήμερα, Πέμπτη, οι εισαγγελείς στη δίκη του τέως προέδρου της Γαλλίας για το σκάνδαλο Bygmalion που αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012.

Οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν ως «απόλυτα ξεδιάντροπη» εκ μέρους του Σαρκοζί τη διαχείριση των οικονομικών μίας εκστρατείας που στοίχισε σχεδόν το διπλάσιο του επιτρεπόμενου ανώτατου ορίου, και ζήτησαν επίσης την επιβολή προστίμου ύψους 3.750 ευρώ.

Ο Σαρκοζί, απών από την ακροαματική διαδικασία, δικάζεται από τις 20 Μαΐου.

Ποινές από 18 μήνες έως τέσσερα χρόνια φυλάκισης με αναστολή ζήτησαν επίσης οι εισαγγελείς σε βάρος των 13 συγκατηγορουμένων που δικάζονται μαζί με τον Σαρκοζί για τις υπερβολικές δαπάνες της εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εισαγγελείς ζήτησαν τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας Ζερόμ Λαβριγιέ, τον μόνο που παραδέχτηκε την απάτη.

Σε βάρος των τριών πρώην στελεχών της Bygmalion, της εταιρίας που ήταν αρμόδια για τις συναντήσει- συσκέψεις του Σαρκοζί, που παραδέχτηκαν ότι δέχτηκαν την εισαγωγή του συστήματος των πλαστών τιμολογίων, οι εισαγγελείς ζήτησαν 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή· του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής, και είχε ασκήσει έφεση.

Ο ίδιος αρνήθηκε έχει αρνηθεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, υποστηρίζοντας ότι οι δαπάνες δεν ήταν δική του ευθύνη.

Ντυμένος με μαύρο κοστούμι και φορώντας μαύρη μάσκα, ο 66χρονος πρώην πρόεδρος εισήλθε την Τρίτη στη δικαστική αίθουσα και πήρε τη θέση του δίπλα στους συγκατηγορουμένους του, αφού χαιρέτισε, με ένα νεύμα της κεφαλής, τους δύο εκπροσώπους των εισαγγελικών αρχών.

Μέχρι σήμερα δεν είχε παραστεί καθόλου στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου -και στην οποία εκπροσωπείται από τον επί σειρά ετών δικηγόρο του, τον Τιερί Ερζόγκ- γεγονός, το οποίο στηλίτευσαν σήμερα οι εισαγγελείς τονίζοντας πως «θεωρεί εαυτόν ως υπεράνω του νόμου, όπως το ίδιο θεωρούσε μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας».

Οι 13 άλλοι κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Bygmalion και του κόμματος UMP (σήμερα ονομάζεται «Ρεπουμπλικάνοι») φέρονται ότι είχαν εμπλοκή στην έκδοση πλαστών τιμολογίων με σκοπό να αποκρύψουν την υπέρβαση των προεκλογικών δαπανών.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Ο Σαρκοζί, απευθυνόμενος στους δικαστές, υποστήριξε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από άλλους υποψηφίους για την προεδρία να ελέγχουν εξονυχιστικά τους λογαριασμούς της εκστρατείας.

«Μπορείτε να με φανταστείτε να πηγαίνω σε κάποια συνεδρίαση για να συζητήσω το κόστος των σημαιών; Δεν θα άντεχα ούτε δύο λεπτά. Είχα πάρα πολλά πράγματα να κάνω» υποστήριξε.

Ο Σαρκοζί είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα και δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατεία του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

«Μήπως είχα σκοπό να διαπράξω απάτη, κάποιο αδίκημα; Υπήρξα απρόσεκτος; Αμελής; Η απάντηση είναι το πιο κατηγορηματικό όχι σε όλα αυτά. Από τη στιγμή που μου έλεγαν ότι τα πράγματα είναι εντάξει, δεν είχα κανέναν λόγο να το ξανασκεφτώ» ανέφερε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επέμεινε ότι ο ίδιος ευθυνόταν για την πολιτική κατεύθυνση της εκστρατείας, όχι όμως και για την οργάνωση των συγκεντρώσεων, την παραγωγή του υλικού και την πληρωμή των λογαριασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ