ΚΟΣΜΟΣ

EMA για συνδυασμό εμβολίων: Αρχικές μελέτες δείχνουν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση

EMA για συνδυασμό εμβολίων: Αρχικές μελέτες δείχνουν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση
AP Photo/Peter Dejong, FILE

Περιορισμένες είναι στην παρούσα φάση οι αποδείξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού εμβολίων έναντι του κορωνοϊού, ωστόσο κάποιες αρχικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η ανοσιακή απόκριση μοιάζει να είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι.

«Γνωρίζουμε την πιθανότητα της χρήσης δύο διαφορετικών εμβολίων στα κράτη-μέλη» επισήμανε ο Mάρκο Καβαλέρι, σημειώνοντας ότι αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχτεί επιτυχημένη στο παρελθόν.

«Έχουμε ωστόσο περιορισμένες αποδείξεις όσον αφορά στα εμβόλια του κορωνοϊού, αλλά κάποιες αρχικές μελέτες έδειξαν πράγματι ότι η απάντηση μοιάζει να είναι ικανοποιητική» προσέθεσε μιλώντας κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ για τα εμβόλια και τις θεραπείες έναντι της νόσου Covid-19, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Νοέλ Γουατιόν, δήλωσε από πλευράς του κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι ο ΕΜΑ έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του εμβολίου της Moderna στους νέους ηλικίας από 12 έως 17 ετών.

Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούλιο σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι το εμβόλιο έχει ήδη λάβει έγκριση για τις ηλικίες 18 ετών και άνω.

Ως προς τις μεταλλάξεις, ο ίδιος τόνισε πως «προς το παρόν φαίνεται ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί προστατεύουν από όλα τα στελέχη, τα οποία κυριαρχούν στην ΕΕ, αλλά χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση».

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι τέσσερα εμβόλια βρίσκονται στη διαδικασία της κυλιόμενη αξιολόγησης. Πρόκειται για τα: Curevac, Novavax, Sinovac και Sputnik, ενώ δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για έγκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ