ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν - Ερντογάν: Διαφωνούν για τους S-400, συμφωνούν για το Αφγανιστάν

Μπάιντεν - Ερντογάν: Διαφωνούν για τους S-400, συμφωνούν για το Αφγανιστάν
AP Photo/Patrick Semansky

Το αδιέξοδο στη διαμάχη ΗΠΑ-Τουρκίας για το ζήτημα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 επιβεβαιώνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της «επίσημης πρώτης» Μπάιντεν-Ερντογάν. Στον αντίποδα, η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τη «σαφή δέσμευση» της Άγκυρας να εγγυηθεί την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στους δημοσιογράφους ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως δεν υπήρξε λύση σχετικά με τους S-400 κατά την προ ημερών συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ανέφερε πως στις Βρυξέλλες υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα, όμως ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ μόλις λίγο πριν τις δηλώσεις Σάλιβαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας.

«Μην περιμένετε να κάνουμε ένα διαφορετικό βήμα στο θέμα των F-35 και των S-400. Εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογεί για τα [μαχητικά] F-35» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνομιλία που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε αναλυτικά

Ερντογάν προς Μπάιντεν: Δεν αλλάζουμε στάση για F-35 και S-400

Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία δείχνουν, πάντως, ότι κινούνται προς συμφωνία ως προς την ανάθεση στην Άγκυρα ενισχυμένου ρόλου στο Αφγανιστάν με την ανάληψη της προστασίας του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων -σε πλαίσιο που μένει να οριοθετηθεί.

Σύμφωνα με τον Τζέικ Σάλιβαν, ο Ερντογάν μετέφερε στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία «έχει ανάγκη στήριξης για να το πράξει αυτό» και ο Αμερικανός πρόεδρος τον «διαβεβαίωσε ότι αυτή η στήριξη θα παρασχεθεί».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, συμπληρώνοντας πως οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας ζήτησαν από τις ομάδες τους να «οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες» αυτής της «στοχευμένης αποστολής».

«Όμως, η σαφής δέσμευση των ηγετών καταγράφηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία θα έπαιζε έναν ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ 'Χαμίντ Καρζάι'» επισήμανε ο Σάλιβαν.

Και ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συζήτησε το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας πως «μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, η Τουρκία μπορεί να αναλάβει πολύ μεγαλύτερη ευθύνη εδώ».

Η Τουρκία έχει προτείνει να αναλάβει η ίδια -υπό όρους- την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Επ' αυτού, το ΝΑΤΟ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα παραμείνει στο Αφγανιστάν αναλαμβάνοντας την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι».

Δήλωσε, όμως, ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν «ρόλο-κλειδί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ