ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο τζιχαντιστών να χτυπήσουν τον πρωθυπουργό μέσα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες

Σχέδιο τζιχαντιστών να χτυπήσουν τον πρωθυπουργό μέσα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες
Reuters

Σχέδιο να χτυπήσουν σειρά κυβερνητικών κτιρίων ανάμεσα στα οποία και το γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλ Μισέλ, είχαν οι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες. 

Όπως προκύπτει από πηγή που διατηρεί στενή επαφή με τους επικεφαλής των ερευνών, αλλά και από δημοσιεύματα του CNN και των New York Times, οι Αρχές εντόπισαν σε κάδο σκουπιδιών τον φορητό υπολογιστή του Ιμπραήμ Αλ Μπακράουι.

Στη μνήμη υπήρχαν αρχεία και φωτογραφίες από το γραφείο του Βέλγου πρωθυπουργού, αλλά και σχέδια που αφορούσαν άλλα κυβερνητικά κτίρια αλλά και την ίδια την κατοικία του Σαρλ Μισέλ,σύμφωνα με το CNN.

Στον υπολογιστή, τέλος, βρέθηκε και η διαθήκη του ενός εκ των καμικάζι που ανατινάχθηκαν και στέρησαν σε 35 ανθρώπους.

Το σχέδιο επίθεσης στη Γαλλία που αποτράπηκε

Το σχέδιο επίθεσης που αποτράπηκε στη Γαλλία βρίσκεται σήμερα στο κέντρο μιας ευρείας έρευνας σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες, φέρνοντας στο φως τις διασυνδέσεις των τζιχαντιστικών δικτύων μετά τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Στη βελγική πρωτεύουσα, έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών, το διεθνές αεροδρόμιο, η αίθουσα αναχωρήσεων του οποίου καταστράφηκε από μια διπλή επίθεση καμικάζι, παρέμεινε σήμερα κλειστό. Μια απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας σχετικά με τη μερική επαναλειτουργία του, η οποία αναβάλλεται από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η πλήρης επαναλειτουργία του αεροδρομίου θα πάρει "μήνες", προειδοποίησε η εταιρεία Brussels Airport που το διαχειρίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Σε μια νέα ένδειξη για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η επιστροφή στην ομαλότητα, η κυκλοφορία στο μετρό των Βρυξελλών, η οποία υποτίθεται ότι θα επαναλαμβανόταν πλήρως σήμερα μετά την επίθεση και σ' αυτό ενός καμικάζι στις 22 Μαρτίου, παραμένει τελικά περιορισμένη. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έκρινε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν πρόωρη.

Οι επιθέσεις, οι φονικότερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο από το 1945, στοίχισαν τη ζωή σε 32 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 340, από τους οποίους 94 εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Σαράντα εννέα τραυματίες εξακολουθούσαν χθες το βράδυ να βρίσκονται στην εντατική.

Η έρευνα για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το ίδιο δίκτυο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που είχε σκοτώσει 130 ανθρώπους στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον κύριο ύποπτο που εξακολουθεί να διαφεύγει.

Η αστυνομία αναζητεί "τον άνδρα με το καπέλο", ο οποίος εντοπίστηκε σε εικόνες κάμερας κλειστού κυκλώματος δίπλα στους δύο καμικάζι του αεροδρομίου και εγκατέλειψε την παγιδευμένη βαλίτσα του πριν διαφύγει. Οι ερευνητές έχουν επίσης στη διάθεσή τους ένα όνομα, ή μάλλον ένα πλαστό όνομα: τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός άνδρα γνωστού με την πλαστή ταυτότητα Ναΐμ Αλ Χάμεντ βρέθηκαν στο διαμέρισμα των Βρυξελλών απ' όπου αναχώρησαν οι καμικάζι του αεροδρομίου και στο οποίο βρέθηκαν εκρηκτικά.

Οι ερευνητές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα αν αυτός ο μυστηριώδης ύποπτος είναι ο τρίτος δράστης των επιθέσεων του αεροδρομίου ή κάποιος άλλος φυγάς.

Νέα αστυνομική επιχείρηση στην Ολλανδία

Ο Ναΐμ αλ Χάμεντ είχε σχέσεις με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον ύποπτο κλειδί των επιθέσεων στο Παρίσι που συνελήφθη στις 18 Μαρτίου στη βελγική πρωτεύουσα αφού διέφευγε επί τέσσερις μήνες. Μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθεί αύριο ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του Αμπντεσλάμ από τη Γαλλία, η οποία ζητεί την έκδοσή του.

Η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ γρήγορη, καθώς ο μοναδικός επιζών από τους καμικάζι της 13ης Νοεμβρίου είναι, αν δεν υπαναχωρήσει, σύμφωνος να παραδοθεί στη γαλλική δικαιοσύνη, η οποία περιμένει πολλά από την έκδοσή του για να ρίξει φως στις πιο φονικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη Γαλλία.

Παράλληλα μ' αυτή την πολυπλόκαμη γαλλο-βελγική έρευνα, μια άλλη υπόθεση αποκαλύπτει ευρωπαϊκές διασυνδέσεις: αυτή του σχεδίου επίθεσης "σε προχωρημένο στάδιο" που το Παρίσι λέει πως απέτρεψε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία.

Η κράτηση του κύριου υπόπτου στην υπόθεση αυτή, του Γάλλου Ρεντά Κρικέ πρώην κατάδικου για ένοπλη ληστεία, τερματίζεται σήμερα αφού διήρκεσε κατ' εξαίρεση έξι ημέρες. Ενδέχεται να εμφανισθεί ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Ταυτόχρονα η ολλανδική δικαιοσύνη, η οποία κρατεί έναν ύποπτο ως συνεργό του Κρικέ, τον Γάλλο Ανίς Μπ, την έκδοση του οποίου ζητεί η Γαλλία, πρόκειται να αποφανθεί σήμερα σχετικά με ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τριών ανδρών που συνελήφθησαν το βράδυ της Κυριακής μαζί του στο Ρότερνταμ.

Μια νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τη νύκτα στην πόλη αυτή της δυτικής Ολλανδίας, όμως δεν κατέληξε σε νέες συλλήψεις ούτε σε κατάσχεση όπλων, ανακοίνωσε η ολλανδική εισαγγελία.

Στις Βρυξέλλες, η δικαιοσύνη επρόκειτο να αποφασίσει αν θα συνεχισθεί ή όχι η κράτηση δύο άλλων κατηγορουμένων, δύο Αλγερινών που συνδέονταν με τον Κρικέ, του Αμπντεραχμάν Αμερούντ και του Ραμπάχ Μ., ηλικίας 38 και 34 ετών αντιστοίχως, αλλά η ακροαματική συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ