ΚΟΣΜΟΣ

Μαμούθ κουτάβια εντοπίστηκαν στη Ρωσία

Μαμούθ κουτάβια εντοπίστηκαν στη Ρωσία
China Photos/Getty Images/Ideal Images

Ποιοί ήταν οι καλύτεροι φίλοι, των ανθρώπων των σπηλαίων; Πιθανότατα, τα... αρχαία κουτάβια!

Ρώσοι κυνηγοί που επιδίδονταν στο αγαπημένο τους χόμπι, έπεσαν πάνω σε κάτι το οποίο σίγουρα δεν περίμεναν να δουν. Έναν παγωμένο σκύλο-μαμούθ. Ένα ζευγάρι από κουτάβια, ηλικίας περίπου 12.460 ετών, βρέθηκε πλήρως συντηρημένο στη βόρεια πλευρά της Γιακούτια, γεγονός που έχει κινητοποιήσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

«Πρώτη φορά στα χρονικά σημειώνεται η εύρεση σαρκοφάγου θηλαστικού με το δέρμα, τη γούνα και τα εσωτερικά του όργανα, ανέπαφα», τονίζει ο Σεργκέι Φιοντόροφ, υπεύθυνος της έκθεσης του μουσείου των μαμούθ. Αυτή η ανακάλυψη, μάλιστα, θα μπορούσε να συμβάλει στη ζωντανή επιστημονική συζήτηση για την προέλευση των εξημερωμένων σκύλων .

Οι κυνηγοί βρήκαν το πρώτο κουτάβι, το 2011, και έπειτα από τέσσερα χρόνια, ο Φιοντόροφ, επισκέφτηκε ξανά την περιοχή και ανακάλυψε ένα δεύτερο. Τα κουτάβια πέθαναν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο και σε ηλικία τριών περίπου μηνών.

Ο Φιοντόροφ δήλωσε ότι «τα κουτάβια είναι αρκετά σπάνια, καθώς έχουν λεπτά κόκκαλα και κρανία». Και τα δύο αρχαία κατοικίδια ονομάστηκαν Τουμάτ, από το όνομα του χωριού όπου βρέθηκαν.

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι σε μια από τις ανασκαφές, κάποια σφαγιάστηκαν και κάηκαν, πιθανόν από ανθρώπους, σύμφωνα με το AFP.

«Πιθανόν αυτά τα ζώα ανήκουν στο γένος των λύκων», αναφέρει ο βιολόγος Γκρέγκερ Λάρσον, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ