ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Κάλπες-βαρόμετρο για τις προεδρικές του 2022 με την ακροδεξιά σε τροχιά νίκης

Γαλλία: Κάλπες-βαρόμετρο για τις προεδρικές του 2022 με την ακροδεξιά σε τροχιά νίκης
Ο Εμανουέλ Μακρόν ψηφίζει στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών Christian Hartmann/Pool via AP

Κρίσιμη «πρόβα» για τις προεδρικές εκλογές του 2020 αποτελούν οι περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στη Γαλλία, με την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν να εμφανίζεται σε πλεονεκτική θέση ευνοούμενη από προβλέψεις για αποχή-ρεκόρ, και την κυβερνητική παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν να βρίσκεται ενώπιον του φάσματος οδυνηρής εκλογικής ήττας.

Οι Γάλλοι προσήλθαν σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, λιγότερο από έναν χρόνο πριν στηθούν οι προεδρικές κάλπες, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία σχεδόν ανύπαρκτη εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Οι περιφερειακές εκλογές καθυστέρησαν τρεις μήνες λόγω της υγειονομικής κρίσης και διεξάγονται σε δύο γύρους, σήμερα και στις 27 Ιουνίου.

Στις κάλπες κλήθηκαν περίπου 48 εκατομμύρια πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν για την ανανέωση της εξαετούς θητείας των συμβούλων σε 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και δύο υπερπόντια διαμερίσματα.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν προσελκύει γενικά τους ψηφοφόρους (ποστοστό αποχής σχεδόν 51% είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο το 2015) και η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ανέλθει στο 61% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) της φιναλίστ των προεδρικών του 2017 Μαρίν Λεπέν δείχνει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ιδίως επειδή η αποχή φαίνεται πως ευνοεί τα άκρα, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, Η Δημοκρατία Εμπρός (La République en marche), δεν βρίσκεται σε καθόλου ευνοϊκή θέση.

«Δεν είναι το περιεχόμενο των εκλογών που θα δώσει μία ένδειξη, είναι το ποσοστό της αποχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν διότι δεν πιστεύουν πλέον σε αυτό» εκτιμούσε νωρίς το πρωί ο Μπενουά Μανουέλ, ψηφοφόρος από το Σεν Ντενίς.

«Αυτό που φοβάμαι, είναι κυρίως η αποχή-ρεκόρ» ανέφερε από την πλευρά της η Μαρί Κλερ Ντιάζ, ψηφοφόρος από το Σεν Ντενίς.

Η συμμετοχή στις 13.00 ώρα Ελλάδας ανερχόταν μόλις στο 12,2%, μειωμένη σε σύγκριση με το 2015 (16,3%).

«Όσο η αποχή αυξάνεται, σε ποσοστό ψήφων, οι ακραίες προσφορές στο πολιτικό φάσμα θα κερδίζουν από αυτό» σημείωνε, πριν από τις κάλπες ο πολιτικολόγος από τη Σορβόννη Πιερ Λεφεμπούρ.

Έπειτα από μια εξουθενωτική χρονιά με lockdown, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς, ο σημερινός πρώτος γύρος είναι πιθανόν να αποδειχθεί δεινός για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου προβλέπεται να μην επικρατήσει σε καμία από τις 13 περιοχές της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Έχοντας ενισχυθεί από μια αναζωπύρωση θεμάτων τάξης και νόμου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές περιφέρειες δεν έχουν εξουσίες αστυνόμευσης, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει κέρδη παρουσιάζοντας μια νέα ταυτότητα, βάσει της οποίας δείχνει να αφήνει τις υποσχέσεις της περί «Frexit» και την εμπρηστική ρητορική.

«Μοιάζει λιγότερο ακραία στα μάτια των Γάλλων, λιγότερο επικίνδυνη για τη δημοκρατία, σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια» λέει στο Reuters ο Μπρις Τεϊντουριέρ, ένας αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων IPSOS.

Η καλύτερη ευκαιρία για το κόμμα της βρίσκεται στη νότια Γαλλία, την περιοχή γύρω από τη Μασσαλία και τη Νίκαια, όπου ένας από τους υποψηφίους της Λεπέν προβλέπεται, από μία δημοσκόπηση να επικρατήσει ακόμα και αν όλα τα κόμματα συμμαχήσουν εναντίον του.

Το να επικρατήσει σε μία περιφέρεια, για πρώτη φορά, θα δώσει στη Λεπέν μεγάλη ώθηση, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως «ασπίδα» απέναντι στην ακροδεξιά.

Η ακροδεξιά αναμένεται, επίσης, να τα πάει καλά σε άλλες δύο περιφέρειες, στο Καλαί και στη Βουργουνδία, με τη βοήθεια της χαμηλής συμμετοχής σε μια χώρα η προσοχή της οποίας στρέφεται στις καλοκαιρινές διακοπές για να ξεχάσει την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ