ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι νέου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι νέου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Λισαβόνα είναι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα AP Photo/Armando Franca

Με νέο κύμα της πανδημίας φαίνεται πως κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπη την Ευρώπη εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) του κορωνοϊού, η όποια μετά την «επέλαση» στο Ηνωμένο Βασίλειο -με την επακόλουθη αναβολή της δρομολογούμενης πλήρους άρσης του lockdown- καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται την ίδια στιγμή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικώς στην Ινδία, επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα απειλεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρού αγώνα κατά της πανδημίας, σημειώνουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

«Ακτινογραφώντας» δεδομένα της παγκόσμιας βάσης καταγραφής και γονιδιωματικής ανάλυσης του κορωνοϊού Gisaid, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η μετάλλαξη Δέλτα αναλογεί στο 96% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στο Βέλγιο.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συντριβής του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι» ήταν η προ ημερών χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, που μεταφέρουν οι FT.

Ο ίδιος επισήμανε πως στην παρούσα φάση το 2% έως 4% των νέων δειγμάτων που αναλύονται στη Γαλλία «ανήκουν» στην μετάλλαξη Δέλτα. «Ίσως κάποιος θεωρήσει ότι αυτό [το ποσοστό] είναι πολύ χαμηλό, όμως είναι αντίστοιχο της κατάστασης που επικρατούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικές εβδομάδες» αποσαφήνισε.

Η ανάλυση των Financial Times υποδηλώνει, μάλιστα, ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

Επιστήμονες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τον προηγούμενο μήνα και η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 98% όλων των νέων λοιμώξεων- αναζητώντας ενδείξεις του τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και ποια μέτρα ενδέχεται να χρειαστούν να ληφθούν.

Αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την μετάλλαξη Άλφα (βρετανική), η κυβέρνηση Τζονσον παρέτεινε κατά ένα μήνα την άρση των εναπομείναντων περιορισμών προς ανάσχεση της πανδημίας.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να 'ανοίξει' εκ νέου τη ζωή και την κοινωνία θα χρησιμεύσουν ως 'εργαστήριο' για εμάς στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπρούνο Λίβαν, ιολόγος στην Λυών, ο οποίος συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και συμβάλλει στο συντονισμό της γονιδιωματικής ανάλυσης στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα.

Κατά τους επιστήμονες το κατά πόσον οι τοπικές εστίες της μετάλλαξης Δέλτα που ξεσπούν στην ΕΕ θα μετατραπούν σε μεγαλύτερες επιδημίες θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον αριθμό των πλήρως εμβολιασθέντων, καθώς και από τη συμπεριφορά των πολιτών τη στιγμή που έχουν αρθεί οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που συνόδευαν τα εθνικά lockdown, σημειώνουν οι FT.

Συναγερμός στην Πορτογαλία

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν παράλληλα σήμερα, Κυριακή, το φως της δημοσιότητας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας.

Η παραλλαγή Άλφα (βρετανική μετάλλαξη), που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα Covid-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα χθες, Σάββατο, και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς lockdown.

Εντούτοις, περίπου 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid.

Αν και καταγράφεται μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους, δεδομένου ότι οι πιο ηλικιωμένοι, πιο ευπαθείς άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Τα περισσότερα από τα νέα ημερήσια κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα Σαββατοκύριακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ