ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Απογοήτευσαν» οι περιφερειακές κάλπες την Μαρίν Λεπέν

Γαλλία: «Απογοήτευσαν» οι περιφερειακές κάλπες την Μαρίν Λεπέν
AP Photo/Daniel Cole

Διαψεύδονται τα προγνωστικά με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν να καταγράφει χαμηλότερες του αναμενομένου επιδόσεις κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών-βαρόμετρο για τις προεδρικές κάλπες του 2022 στη Γαλλία. Αποχή-ρεκόρ στις κάλπες· αρνητικές και οι επιδόσεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η περιφερειακή κάλπη σημαδεύτηκε από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που δίνουν τα exit poll.

Ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφερειών για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις.

Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν είναι επίσης θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Αλπεων-Κυανής Ακτής, ο απερχόμενος πρόεδρος της δεξιάς Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (LR) επικρατεί, κατά γενική έκπληξη, και προηγείται, με μικρή διαφορά, του υποψήφιου του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί, σύμφωνα με τα exit poll.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος των Ρεπουμπλικανών Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Γενικά, διαφαίνεται η τάση της πριμοδότησης των απερχόμενων, γεγονός που ευνοεί τους Ρεπουμπλικανούς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εις βάρος του Εθνικού Συναγερμού και του προεδρικού κόμματος La République en marche (Lrem), το οποίο δεν διαθέτει βάσεις στην γαλλική περιφέρεια.

Οι Οικολόγοι (EELV), οι οποίοι κατέγραψαν καλές επιδόσεις στις μεγάλες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές του 2020, δεν έχουν επίσης καλά εκλογικά αποτελέσματα κατά την σημερινή ψηφοφορία.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ