ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Να αποχωρήσουν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Αίγυπτος: Να αποχωρήσουν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι (φωτογραφία αρχείου) Khalil Mazraawi/Pool via AP

Την πάγια θέση της Αιγύπτου για την ανάγκη της άμεσης αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάμεχ Σούκρι, υποδεχόμενος την ομόλογό του της Λιβύης, Νάζλα Μανγκούς, στο Κάιρο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας επιβεβαίωσε εκ νέου την υποστήριξη της Αιγύπτου προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης χαιρέτισε το ρόλο της Αιγύπτου στο διάλογο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο λιβυκό έδαφος, καθώς και τη στήριξή της προς τη σταθερότητα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Σάμεχ Σούκρι χθες, Σάββατο, στο Κάιρο, η Νάζλα Μανγκούς χαρακτήρισε τις σχέσεις Αιγύπτου-Λιβύης «ξεχωριστές σε όλα τα επίπεδα», προσθέτοντας ότι προσβλέπει στην υποστήριξη της Αιγύπτου για σταθερότητα στη Λιβύη.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άφιξη αιγυπτιακής αντιπροσωπείας στη Λιβύη με σκοπό την επαναλειτουργία της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου της χώρας στη Βεγγάζη.

Η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης στο Κάιρο έγινε μετά από επίσημη πρόσκληση του Αιγυπτίου ομολόγου της, Σάμεχ Σούκρι, που της απηύθυνε τον Απρίλιο.

Μία πρόσκληση, που σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, έρχεται «στο πλαίσιο συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων και συντονισμού για την ενίσχυση των πυλώνων σταθερότητας στη Λιβύη» και επίσης «υπό το φως των εκτεταμένων ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Από την πλευρά του, ο Σάμεχ Σούκρι επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Αιγύπτου προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, σημειώνοντας ότι συζήτησε με τη Λίβυα ομόλογό του τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Λιβύη, την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τις προσπάθειες για επίτευξη συνεργασίας με γνώμονα τα συμφέροντα των δύο λαών.

Η Αίγυπτος ζητά την αποχώρηση των μισθοφόρων και όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη χωρίς καμία καθυστέρηση, επανέλαβε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι.

Νωρίτερα κατά την ίδια ημέρα, διεξήγαγαν συζητήσεις που επικεντρώθηκαν σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και στην προώθηση των συμφωνηθέντων μέτρων της πολιτικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής εκλογών στο τέλος του 2021.

Τέλος, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με την ομόλογό του τις τρέχουσες προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ για τη Λιβύη, προκειμένου να καταστεί επιτυχής.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ