ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Αρμενία: Νικητής ο Πασινιάν - Για νοθεία μιλάει η αντιπολίτευση

Εκλογές Αρμενία: Νικητής ο Πασινιάν - Για νοθεία μιλάει η αντιπολίτευση
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν αυτοανακηρύχθηκε νικητής των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία λίγο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, καθώς το κόμμα του κατέγραφε ευρύ προβάδισμα ήδη από το 30% των καταμετρημένων ψήφων. 

Τελικά, το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Πασινιάν συγκέντρωσε το 53,9% των ψήφων, πολύ μπροστά από το 21% του κόμματος του πρώην προέδρου της Αρμενίας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Ωστόσοι πολλοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και ταραχές, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία που πόλωσε την κοινωνία της Αρμενίας, λίγους μήνες μετά τη βαριά στρατιωτική ήττα της χώρας απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι πετύχαμε μια πειστική νίκη στις εκλογές και ότι θα έχουμε μια πειστική πλειοψηφία στην Βουλή», δήλωσε ο Πασινιάν σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά στη σελίδα του στο Facebook.

«Ο λαός της Αρμενίας έδωσε στο κόμμα μας Πολιτικό Συμβόλαιο την εντολή να ηγηθεί της χώρας και σε μένα προσωπικά να ηγηθώ ως πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν την Δευτέρα το βράδυ 20:00 τοπική ώρα στην Πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Καταγγελίες για νοθεία

Από την πλευρά του ο Κοτσαριάν κατήγγειλε την «προσχεδιασμένη νοθεία» και ζήτησε «να εξεταστούν προσεκτικά οι φερόμενες και οι καταγγελθείσες παρατυπίες».

«Μέχρι να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, το κόμμα δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών», επεσήμανε το κόμμα του σε ανακοίνωσή του.

«Πετύχαμε μια δεύτερη επανάσταση σε τρία χρόνια», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Πασινιάν.

«Ο Πασινιάν κέρδισε περισσότερες έδρες» χάρη στη στήριξη των επαρχιακών περιοχών και των αναποφάσιστων οι οποίοι τον ψήφισαν «όχι για να τον στηρίξουν, αλλά λόγω του φόβου τους και του μίσους τους προς τον Κοτσαριάν», εκτίμησε ο Αρμενοαμερικανός αναλυτής Ρίτσαρντ Γκιραγκοσιάν.

Παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτυεσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «γενικά ο εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με τους νόμους».

Οι φόβοι για πτώση της δημοτικότητάς του

Ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν έγινε το 2018 πρωθυπουργός της Αρμενίας έπειτα από μια ειρηνική επανάσταση ενάντια στην παλιά, διεφθαρμένη πολιτική ελίτ της χώρας. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον 66χρονο πρώην πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος τον κατηγορεί για ανικανότητα και εμφανίζεται ως έμπειρος ηγέτης.

Η δημοτικότητα ρεκόρ του Πασινιάν καταποντίστηκε μετά την ήττα της Αρμενίας στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020.

Έπειτα από έξι εβδομάδες μαχών και περισσότερους από 6.500 νεκρούς, το Γερεβάν αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικά εδάφη που έλεγχε έπειτα από προηγούμενη σύγκρουση τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια περιοχή που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Πολιτική κρίση

Η ήττα αυτή, που θεωρήθηκε εθνική ταπείνωση, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Αρμενία και ανάγκασε τον Πασινιάν να κηρύξει πρόωρες εκλογές, με την ελπίδα να αμβλύνει την ένταση και να ενισχύσει την νομιμοποίησή του.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε προχωρήσει, πολλοί πρώην υποστηρικτές του Πασινιάν τον εγκατέλειψαν μετά τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στράφηκαν στους αντιπάλους του, αν και αυτοί συνδέονται με τις παλιές ελίτ που κατηγορούνται ότι λεηλάτησαν τη χώρα.

Αφού συγκέντρωσε το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του 2018, ο Πασινιάν είχε στόχο το 60%.

«Μίσος και εχθρότητα»

Τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας οι δύο αντίπαλοι έκαναν επίδειξη δυνάμεων συγκεντρώνοντας ο κάθε ένας περίπου 20.000 υποστηρικτές του στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν.

«Η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λύσει τα τρέχοντα προβλήματα», κατήγγειλε την Παρασκευή ο Κοτσαριάν, τον οποίο οι επικριτές του κατηγορούν για διαφθορά, αφού κυβέρνησε την Αρμενία από το 1998 ως το 2008.

«Είμαστε μια ομάδα που, αντίθετα από την τρέχουσα πολιτική διοίκηση, έχει εμπειρία, γνωριμίες, ισχύ και επιθυμία», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για τις προσπάθειες «να κλέψουν τις ψήφους μας».

Η προεκλογική εκστρατεία κατέδειξε τις βαθιές διαφορές μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών κομμάτων και πολλοί παρατηρητές αναμένουν διαδηλώσεις, ακόμη και ταραχές, μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν σχολίασε ότι είναι απαράδεκτη «η υποκίνηση στο μίσος και την εχθρότητα» και κάλεσε τους συμπατριώτες του «να ψηφίσουν δίκαια και ελεύθερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ