ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας θα δώσει ο Σάντσεθ

Ισπανία: Χάρη στους φυλακισμένους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας θα δώσει ο Σάντσεθ
AP Photo/Joan Mateu

Χάρη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της αποτυχημένης απόπειρας ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017 σκοπεύει να δώσει η ισπανική δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ.

Η απονομή χάριτος, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του, έχει στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη βορειοανατολική περιφέρεια και την έναρξη διαπαραγματεύσεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των καταλανικών αρχών.

«Η αντιπαράθεση δεν εξυπηρέτησε στην επίλυση κανενός προβλήματος», δήλωσε ο Σάντσεθ, σε μια ομιλία που εκφώνησε από την όπερα της Βαρκελώνης, σε μια εκδήλωση όπου παρέστησαν περίπου 300 μέλη της καταλανικής κοινωνίας των πολιτών.«Για να επιτευχθεί μια συμφωνία κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα», τόνισε.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ισπανών, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάσσονται κατά της αποφυλάκισης των εννέα πολιτικών και ακτιβιστών, οι οποίοι φυλακίστηκαν το 2019 για τον ρόλο τους στα χαοτικά και πολλές φορές βίαια γεγονότα που οδήγησαν στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ