ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ - Λευκορωσία: Νέες κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο - Επιχειρηματίες στο στόχαστρο

ΕΕ - Λευκορωσία: Νέες κυρώσεις στο καθεστώς Λουκασένκο - Επιχειρηματίες στο στόχαστρο
Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια και Ζοζέπ Μπορέλ στο Λουξεμβούργο Johanna Geron/Pool Photo via AP

Ενώπιον της κλιμάκωσης των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και της βίαιης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και των δημοσιογράφων στη Λευκορωσία, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα, Δευτέρα, την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον 78 Λευκορώσων και οκτώ οντοτήτων.

Επιπλέον, ορίστηκαν επτά άτομα και μία οντότητα που υπόκεινται σε αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων σε σχέση με την κρατική αεροπειρατεία του καθεστώτος Λουκασένκο με την εκτροπή της πτήσης Αθήνα-Βίλινιους στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021, όπου και συνελήφθησαν ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα, σε μία πρωτοφανή κίνηση που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Το ζήτημα της Λευκορωσίας ήταν το υπ' αριθμόν ένα στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου και συναντήθηκαν με την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια πριν εγκρίνουν το νέο πακέτο κυρώσεων.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων είναι αρκετοί γνωστοί επιχειρηματίες που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο.

Οι νέες κυρώσεις στέλνουν συνεπώς ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντερ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται.

Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών· δεν μπορούν να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair «απαντώντας» στο πρωτοφανές περιστατικό κρατικής αεροπειρατείας με τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λευκορωσίας, δηλαδή την απαγόρευση της υπερπτήρησης του εναέριου χώρου της ΕΕ και της πρόσβασης σε αεροδρόμια της ΕΕ σε κάθε είδους αερομεταφορείς της Λευκορωσίας.

Ο στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία της Λευκορωσίας για να ξεκινήσει έναν πραγματικό και χωρίς αποκλεισμούς εθνικό διάλογο με την ευρύτερη κοινωνία και να αποφευχθεί η περαιτέρω καταστολή.

Η ΕΕ έχει δηλώσει έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση μέσω σειράς μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Παράλληλα, είναι έτοιμη να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ