ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Το 57% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει μία δόση εμβολίου

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Το 57% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει λάβει μία δόση εμβολίου
AP Photo/Vadim Ghirda

Στο 57% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται το ποσοστό εκείνων που έχουν λάβει έστω μία δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα, Δευτέρα 21 Ιουνίου, σύμφωνα με γράφημα που ανήρτησε στο Twitter η αναπληρώτρια Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ.

Επισημαίνεται επίσης ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 325,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην ΕΕ και έχουν παραδοθεί 385 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα που ζητά την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της Covid-19, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν την πλήρη δημοσιοποίηση των μελλοντικών συμφωνιών προκαταβολικής αγοράς, ιδίως για τα εμβόλια επόμενης γενιάς, και οι συμβάσεις αυτές να περιλαμβάνουν απαιτήσεις διαφάνειας για τους προμηθευτές.

H EE βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την AstraZeneca σε ό,τι αφορά την προμήθεια των εμβολίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ, καθώς οι περικοπές στον εφοδιασμό καθυστέρησαν την εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Την Παρασκευή, βελγικό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η AstraZeneca πρέπει να παραδώσει 15 εκατομμύρια δόσεις έως τις 26 Ιουλίου, άλλα 20 εκατομμύρια έως τις 23 Αυγούστου και άλλα 15 εκατομμύρια έως τις 27 Σεπτεμβρίου, συνολικά 50 εκατομμύρια δόσεις. Η ΕΕ είχε ζητήσει 90 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο.

Εάν η εταιρεία παραλείψει αυτές τις προθεσμίες, θα επιβληθεί ποινή «10 ευρώ (11,8 $) ανά δόση που δεν θα παραδοθεί» σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ η ΕΕ είχε ζητήσει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση ανά ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ