ΚΟΣΜΟΣ

Trick or treat? Φάρσα ή κέρασμα;

Trick or treat? Φάρσα ή κέρασμα;
Reuters/Luke MacGregor

Trick or treat? Φάρσα ή κέρασμα; Έχετε λίγες ώρες ακόμη να επιλέξετε τι από δύο θα υποστείτε και το δίλημμα είναι “τρομακτικά” δύσκολο.

Να προετοιμαστείτε ψυχολογικά ώστε να γίνετε αντικείμενο μιας τρομερής φάρσας, που θα σας κόψει την ανάσα, ή να ετοιμάσετε πεντανόστιμα κεράσματα για να προσφέρετε στους λιλιπούτειους μασκαράδες;

Αυτό τουλάχιστον επιτάσσει το Αγγλοσαξονικό έθιμο, της 31ης Οκτωβρίου, που εξαπλώθηκε εκτός από την Αμερική, στην Κίνα, στις Φιλιππίνες, στην Ιαπωνία...

Το Χάλοουιν (Halloween) είναι κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες. Μόνο που οι Απόκριες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και στον εορτασμό του θεού Διονύσου.

Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, φαντάσματα, μάγισσες με μαύρα μυτερά καπέλα και σκουπόξυλα, μεταμφιέσεις που έχουν τις ρίζες τους στη γιορτή Samhain, την αρχαία γιορτή των Κελτών που γιόρταζαν, το τέλος του Καλοκαιριού και την αρχή μιας νέας εποχής. Η λέξη προέρχεται από το All-hallow-even. Τί σημαίνει αυτό; Την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day) που γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.

Όμως οι ρίζες της γιορτής έχουν αποκρυφιστικό, παγανιστικό χαρακτήρα καθώς αυτή τη μέρα, σύμφωνα με την παράδοση, οι ψυχές των ανθρώπων που έχουν πεθάνει, αναζητούν ένα σώμα για να “στεγαστούν” προκειμένου να εξασφαλίσουν την αθανασία. Όμως όλα αυτά τα τρομακτικά πράγματα, πειράγματα, φάρσες, μεζεδάκια και κεράσματα, που γίνονται την 31η Οκτωβρίου, έχουν καθαρά ψυχαγωγική χροιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ