ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία: Το καθεστώς Λουκασένκο «βλέπει» κήρυξη οικονομικού πολέμου λόγω των κυρώσεων

Λευκορωσία: Το καθεστώς Λουκασένκο «βλέπει» κήρυξη οικονομικού πολέμου λόγω των κυρώσεων
AP/Maxim Guchek

Ως κήρυξη οικονομικού πολέμου θεωρεί η Λευκορωσία τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της από τη Δύση εξαιτίας της υποχρεωτικής προσγείωσης αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ τον Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως συνέπεια της παραπάνω πράξης ήταν η σύλληψη ενός αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δυτικές δυνάμεις, με μια συντονισμένη κίνηση, έπληξαν χθες τη Λευκορωσία με ένα νέο κύμα κυρώσεων εις βάρος αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, η Πολεμική Αεροπορία της οποίας αναχαίτισε το αεροσκάφος της Ryanair που είχε απογειωθεί από την Αθήνα και κατευθυνόταν στο Βίλνιους, στις 23 Μαΐου, κάτι το οποίο η Δύση είχε χαρακτηρίσει κρατική πειρατεία.

Το Μινσκ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα των πολιτών του και προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να λάβει αντίμετρα που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις δυτικών χωρών.

«Η ΕΕ συνεχίζει στοχευμένα τις καταστροφικές ενέργειες εις βάρος του πληθυσμού προκειμένου, δήθεν, να πλήξει το καθεστώς οικονομικά».

«Στην πραγματικότητα αυτό σχεδόν συνιστά οικονομικό πόλεμο», σχολίασε το υπουργείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ