ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν νοθεία στις εκλογές στο Περού: «Υπόδειγμα δημοκρατίας»

Οι ΗΠΑ δεν βλέπουν νοθεία στις εκλογές στο Περού: «Υπόδειγμα δημοκρατίας»
AP Photo/Martin Mejia

Ως «υπόδειγμα δημοκρατίας» χαρακτήρισε η αμερικανική διπλωματία τις προεδρικές εκλογές στο Περού, παρά τις καταγγελίες της υποψήφιας της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι περί νοθείας και την αξίωσή της να χαρακτηριστούν άκυρα χιλιάδες ψηφοδέλτια που δεν την ευνοούν.

Το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου πιθανώς να καθυστερήσει να ανακοινωθεί και αυτό γιατί το εκλογοδικείο μελετά τις προσφυγές των υποψηφίων, αυτές της Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) και αυτές του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο.

«Συγχαίρουμε τις περουβιανές αρχές διότι διεξήγαγαν με ασφάλεια άλλον έναν γύρο ελεύθερων, δίκαιων, προσβάσιμων σε όλους και ειρηνικών εκλογών, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού», ανέφερε ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

«Οι πρόσφατες εκλογές αυτές αποτελούν υπόδειγμα δημοκρατίας στην περιφέρεια. Υποστηρίζουμε το να δοθεί χρόνος στις εκλογικές αρχές για να επεξεργαστούν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα όπως ορίζει η περουβιανή νομοθεσία», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η κυρία Φουχιμόρι, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, έλαβε 49,87%.

Ωστόσο, ενώ η χώρα ακόμη αναμένει την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οπαδοί της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, ιδίως απόστρατοι, καλούν τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν και να αποτρέψουν την ανάδειξη του κ. Καστίγιο στην προεδρία.

Το επιτελείο πάντως κάλεσε την επομένη των εκλογών τους πολίτες να «σεβαστούν» την ετυμηγορία της κάλπης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ