ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας να μην εκτελεστεί 20χρονος

Ιράν: Παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας να μην εκτελεστεί 20χρονος
AP Photo/Ebrahim Noroozi

Παρέμβαση για να μην εκτελεστεί ένας 20χρονος Ιρανός κάνει η Διεθνής Αμνηστία καθώς σύμφωνα με την ΜΚΟ «ομολόγησε» μετά από βασανιστήρια που υπέστη.

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να ακυρώσουν αμέσως την εκτέλεση του Χοσεΐν Σαχμπαζί που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντιάνα Ελταχάγουι, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η επιβολή της θανατικής ποινής σε κάποιον που ήταν παιδί όταν διέπραξε το έγκλημα απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντιβαίνει στις διεθνείς υποχρεώσεις του Ιράν», συνέχισε.

O Σαχμπαζί συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ήταν 17 ετών, έπειτα από μία συμπλοκή δύο ομάδων που είχε ως αποτέλεσμα τον θανατο ενός ατόμου. Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιανουάριο του 2020 έπειτα από μια «άδικη δίκη». «Καταδικάστηκε εν μέρει βάσει της ομολογίας του, την οποία έκανε, όπως δήλωσε, αφού υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση».

Η εκτέλεσή του «θα είναι ένα φρικτό πλήγμα στα δικαιώματα των παιδιών και θα αποτελέσει προσβολή για τη δικαιοσύνη», κατήγγειλε η Ελταχάγουι.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τρεις ανήλικοι εκτελέστηκαν στο Ιράν το 2020.

Την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ επεσήμανε ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι, ανάμεσά τους και έξι γυναίκες, έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από την αρχή του έτους.

«Περισσότεροι από 80 νέοι παραβάτες αναμένουν αυτή την περίοδο στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, τέσσερις από τους οποίους κινδυνεύουν να εκτελεστούν άμεσα», πρόσθεσε η Μπατσελέτ ενώπιον του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη, όπου παρουσίασε έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Το 2020 τουλάχιστον 267 άνθρωποι, ανάμεσά τους εννέα γυναίκες, εκτελέστηκαν στο Ιράν, σύμφωνα με τη Μπατσελέτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι συχνά οι καταδίκες σε θάνατο στο Ιράν «βασίζονται σε ομολογίες που εξάγονται έπειτα από βασανιστήρια ή έπειτα από σοβαρές παραβιάσεις του δικαίου», επεσήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ