ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Μόσχα: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα - Στα όριά του το σύστημα Υγείας

Κορωνοϊός - Μόσχα: «Σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα - Στα όριά του το σύστημα Υγείας
AP Photo/Pavel Golovkin

Απόλυτα κυρίαρχη καθίσταται πλέον η μετάλλαξη Δέλτα (ινδική) στη Μόσχα, καθώς σχετίζεται με το 90% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν.

Ο δήμαρχος της Μόσχας δήλωσε ότι «η διείσδυση της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορωνοϊού άρχισε τον Απρίλιο, συνέχισε να εξαπλώνεται τον Μάιο και κορυφώθηκε τώρα σε μαζική κλίμακα».

«Αυτό εξηγεί πολλά πράγματα, τον τεράστιο αριθμό του ποσοστού των νέων ανθρώπων που νοσούν, το ότι το 20-30% των ανθρώπων που νοσούν πολύ βαριά, βρίσκονται στην Εντατική, την άυξηση των θανάτων, κτλ» ανέφερε.

Ο δήμαρχος της Μόσχας απέφυγε να κάνει τις οποιεσδήποτε προβλέψεις: «Κατά την άποψη μου η κατάσταση θα είναι δύσκολη, γενικά ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε, ούτε να κάνουμε τις οποίες αισιόδοξες προγνώσεις».

Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί «στα όρια του μετά την έξαρση των νέων κρουσμάτων, εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί στη ρωσική πρωτεύουσα των 13 εκατ. κατοίκων.

Φόβοι νέου κύματος στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φαίνεται πως κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας, εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, η όποια μετά την «επέλαση» στο Ηνωμένο Βασίλειο -με την επακόλουθη αναβολή της δρομολογούμενης πλήρους άρσης του lockdown- καθίσταται πλέον κυρίαρχη στην Πορτογαλία, ενώ τοπικές εξάρσεις καταγράφονται την ίδια στιγμή σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Αν και η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικώς στην Ινδία, επί του παρόντος αναλογεί σε ένα κλάσμα του συνολικού αριθμού νέων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη, η «δυναμική» εξάπλωσής της εγείρει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, οι οποίοι υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης δράσης με «κλειδί» την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο σταδιακά αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της παραλλαγής Δέλτα απειλεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά τους τελευταίους μήνες έπειτα από ενάμιση χρόνο σκληρού αγώνα κατά της πανδημίας, όπως έχουν σημειώσει σε πρόσφατο, σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

«Ακτινογραφώντας» δεδομένα της παγκόσμιας βάσης καταγραφής και γονιδιωματικής ανάλυσης του κορωνοϊού Gisaid, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η μετάλλαξη Δέλτα αναλογεί στο 96% των νέων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, πάνω από το 20% στην Ιταλία και περίπου 16% στο Βέλγιο.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συντριβής του ιού και της πανδημίας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι» ήταν η προ ημερών χαρακτηριστική αποστροφή του Γάλλου υπουργού Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, που μεταφέρουν οι FT.

Ο ίδιος επισήμανε πως στην παρούσα φάση το 2% έως 4% των νέων δειγμάτων που αναλύονται στη Γαλλία «ανήκουν» στην μετάλλαξη Δέλτα. «Ίσως κάποιος θεωρήσει ότι αυτό [το ποσοστό] είναι πολύ χαμηλό, όμως είναι αντίστοιχο της κατάστασης που επικρατούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μερικές εβδομάδες» αποσαφήνισε.

Η ανάλυση των Financial Times υποδηλώνει, μάλιστα, ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.

Επιστήμονες σε όλη την Γηραιά Ήπειρο έχουν στραμμένο το βλέμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί από τον προηγούμενο μήνα και η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει περίπου το 98% όλων των νέων λοιμώξεων- αναζητώντας ενδείξεις του τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και ποια μέτρα ενδέχεται να χρειαστούν να ληφθούν.

Αφού τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την μετάλλαξη Άλφα (βρετανική), η κυβέρνηση Τζονσον παρέτεινε κατά ένα μήνα την άρση των εναπομείναντων περιορισμών προς ανάσχεση της πανδημίας.

«Οι αποφάσεις που λαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να 'ανοίξει' εκ νέου τη ζωή και την κοινωνία θα χρησιμεύσουν ως 'εργαστήριο' για εμάς στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπρούνο Λίβαν, ιολόγος στην Λυών, ο οποίος συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και συμβάλλει στο συντονισμό της γονιδιωματικής ανάλυσης στελεχών του κορωνοϊού στη χώρα.

Κατά τους επιστήμονες το κατά πόσον οι τοπικές εστίες της μετάλλαξης Δέλτα που ξεσπούν στην ΕΕ θα μετατραπούν σε μεγαλύτερες επιδημίες θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον αριθμό των πλήρως εμβολιασθέντων, καθώς και από τη συμπεριφορά των πολιτών τη στιγμή που έχουν αρθεί οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που συνόδευαν τα εθνικά lockdown, σημειώνουν οι FT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ