ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί ηγέτες

Ισπανία: Αποφυλακίστηκαν οι εννέα Καταλανοί ηγέτες
Ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας μετά την αποφυλάκισή του AP Photo/Joan Mateu

Οι εννέα Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της ισπανικής περιφέρειας το 2017, αποφυλακίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, μετά τη χάρη που τους απένειμε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Η πρώην πρόεδρος του καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, είναι η πρώτη που βγήκε από τις πύλες της φυλακής της πόλης της Βαρκελώνης ακολουθούμενη από άλλους αυτονομιστές ηγέτες, οι οποίοι απελευθερώθηκαν από την φυλακή Λεδόνερς, που βρίσκεται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση έδωσε χάρη στους εννέα πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι το 2019 είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης με στόχο να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ της Μαδρίτης και της ισπανικής περιφέρειας, αλλά έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα.

Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι Αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν προαναγγείλλει ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν πριν από δύο ημέρες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ