ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν στο Βερολίνο: Ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο και απειλή ο Nord Stream 2

Μπλίνκεν στο Βερολίνο: Ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο και απειλή ο Nord Stream 2
AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Η διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον αγωγό Nord Stream 2 επιβεβαιώθηκε και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, κατόπιν των συνομιλιών τους στο Βερολίνο.

«Ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο, το οποίο απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και υπονομεύει την ασφάλεια της Ουκρανίας» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση «κληρονόμησε» σε προχωρημένο στάδιο από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Δεν θα διηγηθώ ιστορίες από το μέλλον. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό ως μοχλό πίεσης εναντίον της Ευρώπης ή της Ουκρανίας και ότι τελικά η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης δεν θα μειωθεί, αλλά θα ενισχυθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη για «κοινό μέτωπο» ΗΠΑ και Γερμανίας έναντι «κάθε πρόκλησης» από την πλευρά της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά και στις υποθέσεις της φυλάκισης του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι και της εκστρατείας παραπληροφόρησης στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας περιορίστηκε να εκφράσει τη βούλησή του για «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα του Nord Stream 2, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και κατά την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο.

«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες και προσεγγίσεις, αλλά δεν συζητούνται δημοσίως» ανέφερε.

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν, πάντως, κατ' επανάληψη την ικανοποίησή τους για τη διμερή συνεργασία η οποία αναθερμαίνεται, με τον κ. Μάας να αναφέρεται σε μια «περισσότερο από ποτέ απαραίτητη» διατλαντική συμμαχία.

Ο 'Αντονι Μπλίνκεν μίλησε για μια «πολύ παραγωγική συνάντηση» με τον Γερμανό ομόλογό του και εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» των ΗΠΑ «για τη μακροχρόνια συνεργασία και φιλία» των δύο χωρών.

Εν συνεχεία, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος μετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη, επρόκειτο να γίνει δεκτός από την Γερμανία καγκελάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ