ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τον Μπάιντεν η ΕΕ: Σύνοδο Κορυφής με τον Πούτιν προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν

Μετά τον Μπάιντεν η ΕΕ: Σύνοδο Κορυφής με τον Πούτιν προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν
Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν στη σύνοδο του 2019 για την Ουκρανία που φιλοξένησε το Παρίσι Charles Platiau/Pool via AP

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική έναντι της Ρωσίας με την αναβίωση των συναντήσεων κορυφής που παραμένουν στον «πάγο» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας φέρνουν από κοινού Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία ακολουθεί την «επίσημη πρώτη» συνάντηση των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές διατυπώθηκε από τους μόνιμους αντιπροσώπους Γερμανίας και Γαλλίας στην ΕΕ προς τους ομολόγους τους κατά τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες που έλαβαν χώρα σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διπλωμάτες ανέφεραν πως η Άνγκελα Μέρκελ θέλει να εξετάσει η ΕΕ το ενδεχόμενο να απευθύνει πρόσκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να προσέλθει σε Σύνοδο Κορυφής με τους «27», με τη σχετική πρωτοβουλία να βρίσκει σύμφωνο τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν σχετικά οι Financial Times.

H Γερμανίδα καγκελάριος είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών με συμμάχους του Βερολίνου, με τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μαριο Ντράγκι, να επισκέπτονται το Βερολίνο προς συντονισμό εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Στη γερμανική πρωτεύουσα είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Όσο και αν διαφωνούμε, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, έτσι ώστε να μπορούμε να εκφράζουμε καθαρά τις θέσεις και τα συμφέροντά μας, και έπειτα να βλέπουμε εάν μπορούν να βρεθούν λύσεις» είχε επισημάνει η Μέρκελ πριν έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και του Κρεμλίνου έχουν ήδη λάβει χώρα προκαταρκτικές συζητήσεις, στις οποίες έχει τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο συνόδου με τη συμμετοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τους FT.

Κατά την Γερμανίδα καγκελάριο, η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν παρέχει ένα «μοντέλο» επανεκκίνησης σχέσεων με τη Ρωσία. Η ίδια συναντάται τακτικά με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εντούτοις επιζητά μία φόρμουλα που θα επιτρέπει στην ΕΕ να προσέρχεται με μία φωνή έναντι της Ρωσίας.

Η πρόταση Μέρκελ, με τη στήριξη Μακρόν, πρόκειται να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των «27».

Η τελευταία σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2014. Στη συνέχεια, η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και η ΕΕ ανέστειλε όλες τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου. Ιδίως τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης δεν επιθυμούσαν μέχρι πρότινος να αλλάξουν τίποτα επ' αυτού.

Ως προς τη στρατηγική έναντι της Ρωσίας, και κατά πόσο αυτή πρέπει να αλλάξει, ο επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε προτείνει πρόσφατα μία στρατηγική σε τρία επίπεδα.

Βάσει αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει σαφή τη θέση της στη Ρωσία όσον αφορά στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Ταυτόχρονα, ο Μπορέλ θεωρεί αναγκαίο να καταστεί η ΕΕ πιο ανθεκτική και, για παράδειγμα, να ενισχυθούν οι δυνατότητές της για την αποτροπή επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, αλλά και στο μέτωπο της παραπληροφόρησης.

Και τρίτον, η Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Ρωσία σε τομείς όπως η πολιτική για το κλίμα ή η διεθνής καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ