ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Υποβαθμίζει το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα

Βρετανία: Υποβαθμίζει το περιστατικό με τα προειδοποιητικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
Φωτογραφία αρχείου( (AP Photo/Petros Karadjias)

Δεν ερρίφθησαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και σημείωσε πως η εξήγηση της Ρωσίας για το επεισόδιο είναι «προβλέψιμα ανακριβής».

Η Βρετανία υποβάθμισε το επεισόδιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της χερσονήσου της Κριμαίας και για το οποίο η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της έριξαν προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία πλεύσης του αντιτορπιλικού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιούστις, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: «Δεν πιστεύω πως υπάρχει οτιδήποτε σ' αυτό το συγκεκριμένο συμβάν και ο κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται. Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά, γινόταν μια άσκηση με πυροβόλα και δεν είναι ασυνήθιστο οι Ρώσοι να κάνουν τέτοιες ασκήσεις σ' αυτή την περιοχή. Το επεισόδιο δεν είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο μ'αυτή την έννοια»

Εκ μέρους της Μόσχας είχε ανακοινωθεί χθες ότι το HMS Defender παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα κοντά στην Κριμαία και ρωσικό πολεμικό πλοίο μεθοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικά πυρά, ενώ βομβαρδιστικό Su-24M έριξε επίσης βόμβες στην πορεία πλεύσης του πλοίου.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, το βρετανικό αντιτορπιλικό Defender «στις 11:53, στις 23 Ιουνίου, ενεργώντας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, παραβίασε τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εισήλθε στα χωρικά ύδατα στην περιοχή του ακρωτηρίου Φιολέντ, έχοντας διανύσει τρία χιλιόμετρα».

Το βρετανικό αντιτορπιλικό έλαβε την προειδοποίηση ότι θα γίνει χρήση πυρών σε περίπτωση που παραβιάσει τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ