ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε στη Μόσχα ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Σάλιβαν

Επέστρεψε στη Μόσχα ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Σάλιβαν
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν σε παλαιότερη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Ευελπιστώντας σε «προβλέψιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία» επέστρεψε στα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, μετά την αποχώρησή του τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω της διπλωματικής κρίσης Ηνωμένων Πολιτειών - Ρωσίας.

Η επιστροφή του Αμερικανού πρεσβευτή ακολουθεί τη συνάντηση κορυφής των Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη για συνομιλίες, τις οποίες αμφότεροι οι ηγέτες χαρακτήρισαν ως ρεαλιστικές, αλλά όχι φιλικές.

«Χαίρομαι που επέστρεψα στην Μόσχα. Προσβλέπω στην συνεργασία με τους συναδέλφους μας στην ρωσική κυβέρνηση για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι η αποκατάσταση σταθερών και προβλέψιμων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας» δήλωσε ο Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε, επίσης, ότι οι δύο χώρες πρέπει να είναι «ανοιχτές και ειλικρινείς», η μια με την άλλη στα θέματα που διαφωνούν.

«Πρέπει να συνεργαστούμε εκεί, όπου συμφωνούν τα αμοιβαία συμφέροντα μας, ενώ εκεί οπου υπάρχουν διαφωνίες, και έχουμε σημαντικές διαφωνίες, έχει σημασία να κάνουμε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο» επισήμανε μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.

Ο Σάλιβαν είχε αποχωρήσει από την Μόσχα τον Απρίλιο λέγοντας ότι επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις, τέσσερις μέρες αφότου το Κρεμλίνο υπαινίχθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τον ανακάλεσαν εν μέσω της διπλωματικής κρίσης που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως ανακαλέσει τον δικό της πρέσβη στην Ουάσινγκτον, μετά τα περί «φονιάς» του Τζο Μπάιντεν για τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να ακολουθήσουν κυρώσεις εκατέρωθεν.

Ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, επέστρεψε στην Ουάσιγκτον στις αρχές αυτής της εβδομάδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ