ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Προς άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες

Βρετανία: Προς άρση καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες
(AP Photo/Matt Dunham)

Σε νέα χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών προσανατολίζεται η Μεγάλη Βρετανία, με τον υπουργό Μεταφορών να ανακοινώνει ότι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από χώρες που βρίσκονται στον κατάλογο της «πορτοκαλί» λίστας, σύμφωνα με σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να αφαιρέσει την οδηγία ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ταξιδεύουν σε πορτοκαλί χώρες και θα λάβει κλινικές συμβουλές σχετικά με το εάν οι τακτικοί έλεγχοι θα μπορούσαν να παρέχουν μια ασφαλή εναλλακτική λύση για την καραντίνα των παιδιών που συνοδεύονται από εμβολιασμένους ενήλικες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και αλλαγές στην ίδια τη λίστα, με 16 χώρες να μπαίνουν πλέον στο πράσινο, δηλαδή σε αυτές που κρίνονται ασφαλείς για επίσκεψη χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή στη Βρετανία. Παρόλα αυτά οι ταξιδιώτες πρέπει ακόμη να παρουσιάζουν ένα αρνητικό τεστ Covid πριν από την αναχώρηση για το Ηνωμένο Βασίλειο και ένα τεστ PCR μετά την άφιξη εντός δύο ημερών από την είσοδο στη Βρετανία.

Στις xώρες που μπαίνουν στο «πράσινο» περιλαμβάνονται πλέον η Μάλτα και οι Βαλεαρίδες Νήσοι και νησιά της Καραϊβικής. Έτσι πλέον, οι χώρες που βρίσκονται στο πράσινο στην ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας ανέρχονται σε 27.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πορτοκαλί στη βρετανική λίστα.

Την ίδια ώρα, έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και της Αϊτής, θα συμπεριληφθούν στην λίστα των κόκκινων χωρών.

«Προχωράμε με προσπάθειες για να ανοίξουμε ξανά με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι και χάρη στην επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού μας, είμαστε πλέον σε θέση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να καταργήσουμε την περίοδο καραντίνας για πλήρως εμβολιασμένους που επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από πορτοκαλί χώρες - δείχνοντας ένα πραγματικό σημάδι προόδου», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάπς.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν αφού οι αεροπορικές εταιρείες και οι πάροχοι διακοπών απαίτησαν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια που έχουν πλήξει τον ταξιδιωτικό κλάδο. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε όλη τη χώρα με πιλότους, ξενοδόχους και ταξιδιωτικούς πράκτορες να απαιτούν περαιτέρω χαλάρωση.

«Έκρηξη» κρουσμάτων στη Βρετανία

Η Βρετανία κατέγραψε χθες, Τετάρτη, 16.135 νέες μολύνσεις της Covid-19, μεγάλο «άλμα» συγκριτικά με τα κρούσματα της προηγούμενης μέρας και ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκαν 19 θάνατοι εξαιτίας της νόσου έναντι πέντε που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ