ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ένα εκατ. δόσεις AstraZeneca σε Ταϊβάν και Βιετνάμ από την Ιαπωνία

Κορωνοϊός: Ένα εκατ. δόσεις AstraZeneca σε Ταϊβάν και Βιετνάμ από την Ιαπωνία
AP Photo/Arnulfo Franco

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα διαθέσει από 1 εκατομμύριο επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca στην Ταϊβάν και στο Βιετνάμ.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας Τοσιμίτσου Μοτέγκι πρόσθεσε ότι γίνονται διευθετήσεις για να παραδοθούν από ένα εκατομμύριο δόσεις στην Ταϊλάνδη, στη Μαλαισία, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες.

Κατά τον κ. Μοτέγκι, το Τόκιο θα αρχίσει να διανέμει συνολικά 11 εκατ. δόσεις εμβολίων στη νοτιοανατολική Ασία, στη νοτιοδυτική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού, μέσω COVAX, μηχανισμού που συντονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στα μέσα Ιουλίου.

Ένας μεγάλος αριθμός φτωχότερων χωρών που λαμβάνουν εμβόλια κατά της Covid-19 μέσω του παγκόσμιου προγράμματος διάθεσης Covax κινδυνεύουν να ξεμείνουν από δόσεις, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του ΠΟΥ Bruce Aylward, το πρόγραμμα Covad έχει διοχετεύσει 90 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες. Ωστόσο αυτές είναι εξαιρετικά λίγες για να προστατευθούν οι πληθυσμοί τους από έναν ιό που εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο μηχανισμός COVAX είναι ο εμβολιαστικός πυλώνας του «Επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT)», μιας πλατφόρμας παγκόσμιας συνεργασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και εμβόλια κατά της COVID-19.

Μέχρι σήμερα, στον μηχανισμό COVAX συμμετέχουν συνολικά 191 χώρες, εκ των οποίων 92 διαθέτουν οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ