ΚΟΣΜΟΣ

Αθώος ο Σέρβος υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Αθώος ο Σέρβος υπερεθνικιστής Βόισλαβ Σέσελι από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου
Ο Σέρβος υπερεθνικιστής Βόισλαφ Σέσελι περικυκλωμένος από τους υποστηρικτές του σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Βελιγράδι REUTERS/ MARKO DJURICA

Οι δικαστές των Ηνωμένων Εθνών αθώωσαν την Πέμπτη τον Σέρβο υπερεθνικιστή πολιτικό Βόισλαβ Σέσελι από όλες τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αντιμετώπιζε.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Σέσελι ότι διοχέτευε δολοφονική εθνοτική ένταση με τη φλογερή ρητορική του κατά την έναρξη των πολέμων του 1990, έπειτα από την κατάρρευση της πρώην ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας σε εφτά διαδοχικά κράτη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 130.000 άνθρωποι.

“Με αυτή την αθώωση για όλες τις εννέα κατηγορίες του κατηγορητηρίου, το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το εφετείο καθίσταται άνευ αντικειμένου”, ανέφερε ο προεδρεύων δικαστής Ζαν-Κλοντ Αντονέτι. “Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι τώρα ελεύθερος”.

Ο Σέσελι δήλωσε πως η αθώωσή του σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν η μόνη δυνατή ετυμηγορία που θα μπορούσε να εκδώσει το δικαστήριο.

"Αυτή τη φορά, έπειτα από τόσες πολλές δίκες αθώων Σέρβων, οι δικαστές ... εξέδωσαν τη μοναδική δυνατή από νομικής πλευράς ετυμηγορία", δήλωσε ο Σέσελι σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως έχει καταθέσει αγωγή για αποζημίωση 12 εκατ. ευρώ σε βάρος αυτού του δικαστηρίου του ΟΗΕ που συνεδριάζει στη Χάγη και μπορεί τώρα να ζητήσει δύο εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για "όλη την ταλαιπωρία που πέρασα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ