ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: ΗΠΑ και Γαλλία ασκούν πίεση στον νέο πρόεδρο για το πυρηνικό πρόγραμμα

AP PHOTO

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία προειδοποίησαν σήμερα τις νέες ιρανικές αρχές ότι ο χρόνος πιέζει για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να πάρουν «θαρραλέες και ισχυρές αποφάσεις».

Μια εβδομάδα μετά την εκλογή του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί στην προεδρία του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία, αν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις διαιωνίζονται.

«Θα έρθει η στιγμή που, ναι, θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στα στάνταρ που καθορίστηκαν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης» (ΚΟΣΔ/JCPOA) δήλωσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, του οποίου η χώρα συνυπογράφει τη συμφωνία με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, κάλεσε την Τεχεράνη να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα υπέρ της διάσωσης του ΚΟΣΔ.

«Περιμένουμε από τις ιρανικές αρχές να λάβουν τις τελευταίες αποφάσεις, αναμφίβολα δύσκολες, οι οποίες θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν» οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στη Βιέννη, δήλωσε εκφράζοντας παράλληλα «συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά πάντως αισιοδοξία».

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Φτάνουμε στο τέλος της διαδικασίας. Φτάνουμε στη σκληρή φάση η οποία προϋποθέτει γενναίες και ισχυρές αποφάσεις», τόνισε.

Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, με την Τεχεράνη να αρνείται -για την ώρα- να πραγματοποιήσει απευθείας συναντήσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο επαναφοράς της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην τήρηση των όρων της συμφωνίας, την οποία ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το 2018, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018 από αυτή τη διεθνή συμφωνία που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα για να αποτρέψει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα, κρίνοντας τη συμφωνία ανεπαρκή, προτού επαναφέρει και ενισχύσει τις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης. Σε απάντηση, οι ιρανικές αρχές αποδεσμεύτηκαν σταδιακά από τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας στο πυρηνικό τους πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης