ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν τη συνεργασία τους για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν τη συνεργασία τους για το αεροδρόμιο της Καμπούλ
AP/Massoud Hossaini

Η τουρκική και αμερικανική αντιπροσωπεία συζήτησαν σήμερα, Παρασκευή, τομείς συνεργασίας για τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας την Παρασκευή. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δικαιολογώντας την εν εξελίξει αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ταλιμπάν, δήλωσε πως το στάτους κβο στο Αφγανιστάν δεν αποτελεί μια «επιλογή».

Σε ανάρτηση στο twitter, το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τομείς συνεργασίας για τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι μετά τον τερματισμό της αποστολής υποστήριξης του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Μια αντιπροσωπεία - αποτελούμενη από αξιωματούχους του Πενταγώνου και του υπουργείου Εξωτερικών - από τις ΗΠΑ έφτασε στην Άγκυρα την Πέμπτη για να συζητήσει την πρόοδο σχετικά με τις προσπάθειες να διατηρηθεί η λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν το θέμα στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η Άγκυρα διευθύνει τις στρατιωτικές και υλικοτεχνικές επιχειρήσεις του αεροδρομίου της Καμπούλ για έξι χρόνια στο πλαίσιο της αποστολής υποστήριξης του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η Τουρκία αναφέρεται ότι προσφέρθηκε να φρουρεί το αεροδρόμιο καθώς παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια κατά μήκος των μεγάλων οδών μεταφοράς και στο αεροδρόμιο, το οποίο είναι η κύρια πύλη προς την πρωτεύουσα.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν πάντως το περασμένο Σάββατο πως οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν «καμιά ελπίδα» ότι θα διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν και πως η ασφάλεια των πρεσβειών και του αεροδρομίου θα είναι ευθύνη των Αφγανών.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων την 1η Μαΐου, οι αντάρτες έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους προκαλώντας απώλειες και στρατιωτικές ήττες στον αφγανικό στρατό, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν έτοιμος να τους αντιμετωπίσει χωρίς τη δυτική υποστήριξη.

Πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν προετοιμάζονται να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις σε πόλεις μετά την αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

«Παρατηρούμε έναν αυξημένο αριθμό επιθέσεων εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σε περιοχές της χώρας, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο ακόμη κι αν δεν είχε ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης, το στάτους κβο δεν θα είχε βοηθήσει, το στάτους κβο δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο πεδίο πολύ προσεκτικά και ιδιαιτέρως αν οι Ταλιμπάν επιθυμούν στα σοβαρά να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση 2.500 Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, που ξεκίνησε τον Απρίλιο μετά από απόφαση του Μπάιντεν, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ