ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας για το φιλί «κόντρα» στα μέτρα της πανδημίας

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας για το φιλί «κόντρα» στα μέτρα της πανδημίας
AP Photo/Matt Dunham, File

Την παραίτησή του υπέβαλε τελικώς ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» για παραβίαση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Χάνκοκ προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μετά τη δημόσια παραδοχή του υπουργού Υγείας ότι αγκάλιασε και φίλησε συνεργάτιδα εντός του γραφείου του.

«Οφείλουμε στους πολίτες που έχουν θυσιάσει τόσα πολλά σε αυτή την πανδημία, να είμαστε ειλικρινείς όταν τους απογοητεύουμε» αναφέρει στην επιστολή παραίτησης.

«Εργαστήκαμε τόσο σκληρά ως χώρα για να πολεμήσουμε την πανδημία. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα είναι η ιδιωτική ζωή μου να αποσπάσει την προσοχή από αυτήν τη σταθερή προσήλωσή μας για έξοδο από την κρίση» συπληρώνει.

Επαναλαμβάνει τη λύπη του για το γεγονός ότι «παραβίασε τις οδηγίες», και παράλληλα απολογείται «προς την οικογένειά του και τα αγαπημένα του πρόσωπα».

Ο 42χρονος πολιτικός, που είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, παραιτήθηκε αφού η εφημερίδα The Sun δημοσίευσε φωτογραφίες του, στις οποίες φιλάει μια γυναίκα την οποία είχε διορίσει ο ίδιος για να εποπτεύει την αποδοτικότητα του υπουργείου.

Στην απάντησή του, την οποία επίσης έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ, ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι λυπάται που παρέλαβε αυτήν την επιστολή.

«Θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανος για τις υπηρεσίες σας» αναφέρει, δηλώνοντας «ευγνώμων» για τη στήριξη που έλαβε από τον Χάνκοκ. «Πιστεύω ότι η συνεισφορά σας στον λαό δεν έχει τελειώσει» προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο ίδιος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της μάχης που έδωσε η κυβέρνηση κατά της πανδημίας, λέγοντας πολλές φορές στους πολίτες να τηρούν αυστηρούς κανόνες πρόληψης και καλωσορίζοντας την παραίτηση ενός υψηλόβαθμου επιστήμονα την προηγούμενη χρονιά, ο οποίος είχε παραβιάσει τους περιορισμούς.

Ο Χάνκοκ ζήτησε συγνώμη την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση της εφημερίδας «The Sun», στην οποία εμφανίστηκε να φιλάει και να αγκαλιάζει μία υψηλόβαθμη βοηθό του στο γραφείο του, τον προηγούμενο μήνα, ενώ κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, απαγορεύονταν οι προσωπικές επαφές αυτού του τύπου με κάποιο άτομο εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.

«Παραδέχομαι ότι παραβίασα τις οδηγίες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε αυτή την περίπτωση» είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Απογοήτευσα ανθρώπους και λυπάμαι πολύ».

Ο Τζόνσον είχε δηλώσει χθες, Παρασκευή, ότι θεωρεί πως το ζήτημα έχει πλέον κλείσει. Ωστόσο, οι μεγάλες εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες στο σύνολό τους έκαναν πρωτοσέλιδη την ιστορία του Χάνκοκ, επέμειναν ότι ο υπουργός έχει χάσει κάθε ηθική αξιοπιστία και πρέπει να αποχωρήσει.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα αναρωτήθηκε αν ο ίδιος υπουργός, έχει παραβιάσει και τον υπουργικό κώδικα, με την πρόσληψη μιας γυναίκας, η οποία ήταν φίλη του για χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο καταγγελίες για νεποτισμό, με τις οποίες έχει -προηγούμενα- βρεθεί αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση Τζόνσον.

«Ο κύριος Χάνκοκ δε μπορεί τώρα να ελπίζει ότι θα εμφανιστεί ευθέως μπροστά μας και θα μας πει πως θα συμπεριφερθούμε και θα αναμένει από εμάς να τον ακούσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The Sun» σε ένα σχόλιο στην πρώτη σελίδα της. «Σε κάτι τέτοιο θα υπήρχε ο μέγιστος βαθμός υποκρισίας».

Η υπόθεση αυτή, φέρνει στο προσκήνιο ένα περιστατικό που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά, όταν –ο τότε- υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς είχε επίσης παραβιάσει τους κανόνες στην κορύφωση της πανδημίας, προκαλώντας οργή σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και καταγγελίες ότι στην κυβέρνηση Τζόνσον πίστευαν ότι είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τζόνσον, που είναι πρωθυπουργός από το 2019, έχει αρνηθεί σε μία σειρά περιπτώσεων να αποπέμψει υπουργούς τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού των Εσωτερικών, ο οποίος εντοπίστηκε να έχει παραβιάσει τους κανόνες, βάζοντας τις φωνές και εκτοξεύοντας ύβρεις κατά μελών του προσωπικού του, προκαλώντας την παραίτηση του συμβούλου για ζητήματα δεοντολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ