ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: «Κύμα» πολιτικών διώξεων από το καθεστώς Ορτέγα πριν τις εκλογές

Νικαράγουα: «Κύμα» πολιτικών διώξεων από το καθεστώς Ορτέγα πριν τις εκλογές
Κρατείται ο δημοσιογράφος και πρώην μέλος του Κογκρέσου Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, γιος της πρώην προέδρου της χώρας Βιολέτα Τσαμόρο AP Photo/Esteban Felix

Συνεχίζοντας την εκστρατεία καταστολής, οι Αρχές της Νικαράγουας πέρασαν χειροπέδες στον δημοσιογράφο και πρώην μέλος του Κογκρέσου Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο, γιο της πρώην προέδρου της χώρας Βιολέτα Τσαμόρο.

Ο Πέδρο Χοακίν Τσαμόρο συνελήφθη με την κατηγορία της υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας συλλήψεων αντιπολιτευόμενων πολιτικών, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η αδελφή του, Κριστιάνα Τσαμόρο, δυνητική υποψήφια για την προεδρία απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, Ντανιέλ Ορτέγα, έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από τις αρχές Ιουνίου, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Πέδρο Τσαμόρο το βράδυ της Παρασκευής, με την κατηγορία ότι «υποκίνησε ξένη παρέμβαση» και «επικρότησε» τις κυρώσεις σε βάρος της Νικαράγουας.

Από τις αρχές Ιουνίου έχουν συλληφθεί περίπου 20 επικριτές της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων είναι και πέντε υποψήφιοι για την προεδρία, ένας τραπεζίτης και πρώην αντάρτες τους οποίους η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «εγκληματίες».

Ο άλλος αδελφός της Κριστιάνα Τσαμόρο, ο δημοσιογράφος Κάρλος Φερνάντο, αρχισυντάκτης του περιοδικού Confidencial, ανακοίνωσε στις 21 Ιουνίου ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Νικαράγουα, λόγω των πολιτικών διώξεων που υφίστατο.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από πέντε μήνες μέχρι τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, η αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει υποψήφιο. Με βάση το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν μεταξύ 28 Ιουλίου-2 Αυγούστου.

Οι φυλακισμένοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί δεν είναι «υποψήφιοι» αλλά «εγκληματίες» που υπονόμευσαν την ασφάλεια της χώρας και επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα, δήλωσε ο Ορτέγκα απαντώντας στις διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Ο 75χρονος πρώην επικεφαλής των ανταρτών κυβέρνησε τη Νικαράγουα από το 1979 μέχρι το 1990, επέστρεψε στην εξουσία το 2007 και κέρδισε τις δύο επόμενες εκλογές.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ως δεδομένο ότι θα διεκδικήσει και τέταρτη συνεχόμενη θητεία και η φυλάκιση των πιθανών αντιπάλων του εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ