ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μαϊάμι: 21χρονος Έλληνας ομογενής μεταξύ των αγνοουμένων

Τραγωδία στο Μαϊάμι: 21χρονος Έλληνας ομογενής μεταξύ των αγνοουμένων
AP Photo/Gerald Herbert

Στους πέντε αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της κατάρρευσης δωδεκαώροφης πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντα, ενώ 156 άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται αγνοούμενοι. 

Μεταξύ των αγνοουμένων είναι και ένας 21χρονος Έλληνας ομογενής, ο Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος ο οποίος είχε επισκεφτεί το Μαϊάμι για διακοπές και διέμενε στη μοιραία πολυκατοικία.

Ο πατέρας του, Κώστας Γιαννιτσόπουλος, 55 ετών, μιλώντας στην Wall Street Journal, δήλωσε καταρρακωμένος από την αναμονή. Εκτός από τον γιο του, ο 55χρονος ομογενής αναζητεί και έναν ακόμη οικογενειακό φίλο, με τον οποίο είχε ταξιδέψει ο 21χρονος.

Η οικογένεια του αγνοούμενου ομογενή διαμένει μόνιμα στην πολιτεία του Τέξας

Ο Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Νάσβιλ στην πολιτεία του Τενεσί, επρόκειτο να επιστρέψει αεροπορικώς την Πέμπτη. Ο πατέρας του αγνοούμενου διατηρεί ελπίδες ότι ο γιος του, ο οποίος ήταν αθλητής και ο φίλος του, θα βρεθεί ζωντανός. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του για τα κακά νέα.

Και καθώς τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης αναζητούν οποιοδήποτε ίχνος ζωής κάτω από τα ερείπια, ένας ακόμη νεκρός ανακοινώθηκε επισήμως. «Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν άλλο ένα πτώμα, ενώ οι έρευνές μας έφεραν επίσης στο φως ανθρώπινα υπολείμματα», είπε η δήμαρχος της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, η Ντανιέλα Λιβάιν Κάβα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αγνοουμένων μειώνεται σε 156 και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων αυξάνεται σε πέντε», διευκρίνισε το Σάββατο αυτοδιοικητική αξιωματούχος,

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται 24 ώρες το 24ωρο.

Ένα τεράστιο μυστήριο

Η αιτία της κατάρρευσης παραμένει μυστήριο.

Οι αξιωματούχοι υπόσχονται μια επείγουσα έρευνα, καθώς οι μηχανικοί δήλωσαν ότι είναι αδύνατο, σε αυτό το στάδιο, να εντοπιστεί ένας ακριβής λόγος. Τοπικοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με το συγκρότημα condo, το οποίο είναι μόλις τεσσάρων δεκαετιών, έχουν επανειλημμένα καταρρίψει φήμες ότι ήταν σε οποιαδήποτε ασυνήθιστη κατάσταση αποκατάστασης.

Οι μόνες πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης, είχαν γίνει στην οροφή του κτηρίου, επισημαίνουν οι μηχανικοί στο CNNi, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε ωστόσο απορρίφθηκε το ενδεχόμενο η μερική κατάρρευση της πολυκατοικίας να προήλθε από εκείνες τις εργασίες.

Οι ειδικοί που παρατήρησαν πλάνα της καταστροφής λένε ότι το βίντεο παρείχε κάποια βασική κατανόηση του τι συνέβη, αλλά τίποτα περισσότερο.

«Αυτή η κατάρρευση είναι μια κλασική αποτυχία υποστύλωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο το κτήριο υποστηριζόταν από μια σειρά πυλώνων. Εάν οι πυλώνες αποτύχουν, όλα αποτυγχάνουν», δήλωσε ο Kit Miyamoto, δομικός μηχανικός και πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικής Ασφάλειας της Καλιφόρνια.

«Το κτήριο ήταν στην κατάσταση που θα περίμενε κανείς για ένα κτήριο ηλικίας 40 ετών, που βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός.

Αλλά αυτή η εγγύτητα με τη θάλασσα - και το αλμυρό νερό που έρχεται από τον ωκεανό - αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα για τους ειδικούς που προσπαθούν να κατανοήσουν την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ