ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Η «ρελάνς» της Airbus για τα Eurofighter και οι «μνηστήρες»

Ελβετία: Η «ρελάνς» της Airbus για τα Eurofighter και οι «μνηστήρες»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Bryn Lennon

Η Airbus προσέφερε τη συναρμολόγηση των μαχητικών Eurofighter στην Ελβετία αν η Βέρνη επιλέξει το αναφερόμενο μαχητικό αεροσκάφος για ένα αμυντικό συμβόλαιο έξι δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με μία δήλωση υψηλόβαθμου πωλητή της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας σε κυριακάτική εφημερίδα της Ελβετίας.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βρετανία που κατασκευάζουν το Eurofighter, έχουν προσφέρει στη Βέρνη ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας στην περίπτωση που προτιμηθεί το Eurofighter, καθώς στον ελβετικό διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος δύο αμερικανικά και δύο ευρωπαϊκά μαχητικά αεροσκάφη, που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2025.

Η ελβετική κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει την Τετάρτη για τις υποψηφιότητες του Eurofighter, αλλά και του Rafale που κατασκευάζει η γαλλική Dassault, όπως και των αμερικανικών F/A-18 Super Hornet (Boeing) και F35-A Lightning II (Lockheed Martin), προκειμένου να αντικαταστήσει τα τεχνολογικά ξεπερασμένα F/A-18 Hornet, που διαθέτει.

Η ελβετική τηλεόραση ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το αεροσκάφος F-35 παρείχε τις καλύτερες τεχνικές και οικονομικές προδιαγραφές για την αξιολόγησή του από την Ελβετία, αλλά η τελική απόφαση παραμένει ακόμη ανοιχτή.

Η εφημερίδα «SonntagsZeitung» δημοσίευσε μία δήλωση του Μπέρνχαρντ Μπρένερ, υπεύθυνου πωλήσεων στην Airbus Defence and Space που υποστήριξε ότι η ουδέτερη Ελβετία, δε θα πρέπει να πάει μόνη της, σε αυτή την αξιολόγηση.

«Τα οικονομικά και πολιτικά στοιχεία είναι επίσης, σημαντικά», επεσήμανε ο ίδιος.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Airbus κατέθεσε ένα ντοσιέ 700 σελίδων μόνο για οικονομικά «αντισταθμιστικά οφέλη» προδιαγράφοντας περιφερειακές συμφωνίες που επιστρέφουν το οικονομικό κόστος του συμβολαίου πίσω σε τοπικούς προμηθευτές.

Η κυβέρνηση είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε αυτούς που είναι υπέρ του F-35 και σε αυτούς που θα προτιμούσαν μία ευρωπαϊκή συμφωνία για να βοηθήσει στη διατήρηση ενός ομαλού πλαισίου σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την κίνηση της Ελβετίας να εγκαταλείψει το προσχέδιο μιας διμερούς συμφωνίας, μετά από δύο χρόνια συνομιλιών.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας ενημέρωσαν τη Βέρνη την προηγούμενη χρονιά, προσφέροντας όχι μόνο στρατιωτική συνεργασία, όπως η εκπαίδευση, αλλά και συνεργασίες σε οικονομικό, ενεργειακό, επιστημονικό επίπεδο, στο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην κυβερνοασφάλεια και στις υποδομές, όπως δήλωσε ο Μπρένερ στην ίδια εφημερίδα.

Η Γαλλία από την πλευρά της, πιέζει τη Βέρνη να επιλέξει το Rafale, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τη συμφωνία προμήθειας αμερικανικού μαχητικού με τους ηγέτες της Ελβετίας, καθώς βρέθηκε στη Γενεύη αυτό το μήνα, για συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει για τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ